Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Σύντομη βιογραφία του Δρ. Hans Riegel

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Δρ. Hans Riegel, ο νεότερος, ξεκίνησε, σε συνεργασία με τον αδερφό του Paul Riegel, το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της εταιρίας HARIBO, την οποία είχε ιδρύσει ο Hans Riegel, πατέρας των δύο, το 1920 στη Βόννη.

Τα δύο αδέρφια διαχώρισαν τις αρμοδιότητες μεταξύ τους. Ο Hans Riegel, ο νεότερος, ανέλαβε την εμπορική διεύθυνση, ενώ ο νεότερος αδερφός του Paul Riegel († 2009) τη διεύθυνση παραγωγής. Η κατανομή αυτή των αρμοδιοτήτων, που έγινε από τα πρώτα χρόνια, αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχής μέχρι και σήμερα.

Το 1947 ο Hans Riegel, ο νεότερος, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Βόννης. Ο Δρ. Hans Riegel είχε σωστή διαίσθηση στην επιχειρηματική ζωή και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα καινοτόμα προϊόντα που ανέπτυξε βρίσκονται πάντοτε στη μόδα. Προκειμένου να συνεχίσει αυτό να ισχύει, έπρεπε να πληροφορείται κατάλληλα για το τί πιστεύει και τί σκέφτεται η ομάδα των καταναλωτών στην οποία στόχευε. Επιπλέον αναζητούσε έμπνευση σε παιδικές σειρές, νεανικά περιοδικά και κόμικς. «Αγαπώ τα παιδιά. Είναι οι πελάτες μου. Πρέπει λοιπόν να ενημερώνομαι για το τί λιχουδιές τους αρέσουν, τί σκέφτονται, ποιά γλώσσα μιλούν», έλεγε ο Δρ. Hans Riegel. Κατά συνέπεια ήθελε ολόψυχα να έχει τακτική επαφή με τους νέους ανθρώπους, ιδίως τους μαθητευόμενους. Πολλές φορές για το λόγο αυτό ο ίδιος προσκαλούσε μαθητευόμενους νέους με την ευκαιρία των γενεθλίων του. Το ευρύ αυτό πνεύμα απέναντι σε νέα πράγματα και η δέσμευση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας εγγυήθηκαν την πολυετή επιτυχία της HARIBO. Ένιωθε την ανάγκη να επιστρέψει ένα μέρος από την επιτυχία αυτή στους νέους ανθρώπους, την οποία εξέφραζε προωθώντας νέα ταλέντα μέσω του ιδρύματος Hans Riegel.

Το 1994 ο Δρ. Riegel τιμήθηκε για τα πολυποίκιλα επιτεύγματά του με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας 1ης Τάξης. Καθοριστικής σημασίας για τη διάκριση αυτή ήταν η κοινωνική του προσφορά καθώς και τα επιτεύγματά του στην προώθηση του αθλητισμού. Εδώ ανήκει ιδίως η προσφορά του στη διάδοση της αντιπτέρισης (badminton), ελάχιστα γνωστή έως τότε στη Γερμανία και στην οποία ο ίδιος πολλές φορές ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Γερμανίας. Ο Δρ. Hans Riegel τα σχολίαζε όλα αυτά με τα εξής λόγια: «Ήταν όλα πράγματα που τα έκανα ευχάριστα και αυθόρμητα.» Το 2009 ο Δρ. Riegel τιμήθηκε με το Μεγάλο Χρυσό Τιμητικό Μετάλλιο της Αυστριακής Δημοκρατίας για την επί δεκαετίες-μακρά προσφορά του στην Αυστρία, η οποία αποτελεί έκφραση της ιδιαίτερης σχέσης του με τη Στυρία. Εκεί έβρισκε ανταμοιβή στη μοναδική φύση του δάσους Μπέργκβαλντ, όπου ασκούσε, επίσης, το πάθος του για το κυνήγι.
Διατηρούσε την φυσική του κατάσταση με καθημερινή γυμναστική που τον ακολούθησε μέχρι και σε μεγάλη ηλικία. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να παρατείνει τακτικά την άδεια πιλότου ελικοπτέρου μέχρι το τέλος της ζωής του. Το μότο του ήταν «Πρέπει απλώς να απαιτούμε κάτι παραπάνω από το σώμα μας».

Το Μάιο του 2010 ο Δρ. Hans Riegel έγινε μέλος της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, της "Légion d`Honneur". Η διάκριση αυτή, την οποία είχαν μέχρι τότε ελάχιστοι μη-Γάλλοι, του απονεμήθηκε ως αναγνώριση των ιδιαίτερων υπηρεσιών του. Πρόκειται για την υψηλότερη αναγνώριση στρατιωτικής φύσης που απονέμεται στη Γαλλία, την οποία εισήγαγε ο αυτοκράτορας Ναπολέων.

Ο Δρ. Hans Riegel διηύθυνε τις τύχες της εταιρίας HARIBO επί 67 χρόνια και κατέστη έτσι ο αρχαιότερος εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλος στη Γερμανία. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που η πορεία του σήματος HARIBO καθορίστηκε από το προσωπικό του στίγμα: Το παγκοσμίως γνωστό μότο «Η HARIBO δίνει χαρά σε παιδιά» υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του '30 και από το 1960 στην επεκταμένη μορφή του («και σε ενήλικες»). Θρυλική είναι η διαφημιστική συνεργασία και η προσωπική φιλία με τον Thomas Gottschalk, ο οποίος επί 23 χρόνια αναλαμβάνει τη διαφήμιση της HARIBO.

Οι πρώτες επιχειρηματικές του επιτυχίες ήταν ιδιαίτερα καινοτόμα προϊόντα, όπως τα «Κοκτέιλ φρούτων», τα «Πάντα», τα «Happy Cola» καθώς και η απόφαση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλιση και επέκταση του εργοστασίου παραγωγής στη Γερμανία.

Η δημιουργικότητα και η αποφασιστικότητα του Δρ. Hans Riegel σφράγισαν επί δεκαετίες τον κλάδο των ζαχαρωτών στη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Ο Δρ. Hans Riegel απεβίωσε αιφνίδια στις 15 Οκτωβρίου 2013 σε ηλικία 90 ετών.

Ο Δρ. Hans Riegel αφιέρωσε τη ζωή του στη HARIBO και επεδίωξε με ενθουσιασμό μέχρι το τέλος το όραμα, το σήμα HARIBO να προσφέρει χαρά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Paul Riegel

Paul Riegel

Χρησιμοποιείτε παλαιότερη έκδοση προγράμματος περιήγησης. Αλλάξτε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης τελευταίας έκδοσης, ώστε η ιστοσελίδα να προβληθεί σωστά.