Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
06.11.2017

A karnauba-viasz témájával kapcsolatos tájékoztatás frissítése

  • Független auditorokat bíztunk meg az ellenőrzéssel
  • Elindultak a teljes beszállítói láncra kiterjedő vizsgálatok
  • Helyszíni ellenőrzések Brazíliában


Termékeink bevonó-anyagában egyéb összetevők mellett kis mennyiségű karnauba-viasz is található. Ez a viasz a brazíliai ültetvényekről származik. A WDR-Markencheck adásban az a vád hangzott el, hogy a HARIBO eltűri, hogy azokon az ültetvényeken, ahonnan beszállítóink nyersanyag-beszállítói a nyersanyagot beszerzik, emberhez nem méltó körülmények között dolgoznak a munkások. A WDR a mai napig nem adott választ sem nekünk, sem nyersanyag-beszállítóinknak, mely ültetvényeken rögzítették a riportban látott képsorokat. Ezért nem tudjuk megmondani, hogy a bemutatott felvételeken valóban a beszállítói láncunkhoz tartozó üzemek szerepeltek-e.

Ennek ellenére vizsgálatot indítottunk az állításokkal kapcsolatban: független, akkreditált és tanúsítvánnyal rendelkező auditorokat bíztunk meg, hogy tartsanak ellenőrzést karnauba-viasz-beszállítóinknál. Ez az elmúlt héten a helyszínen megtörtént. Jelenleg várjuk a szakértők jelentését.

Ezen kívül beszállítónkkal egyeztetve felszólítottuk az illetékes nyersanyag-beszállítót, hogy tegye nyilvánossá a viasz beszállítói láncát egészen a karnauba-viaszt előállító ültetvényekig, és igazolja, hogy a szóban forgó ültetvényeken minden munkaügyi előírást betartanak. Az adatokat független, akkreditált és tanúsítvánnyal rendelkező auditorok vizsgálják meg, akik már a következő héten elindulnak a helyszínre. Ha kiderül, hogy a riportban bemutatott állapotoknak bármi valóságalapjuk lehet, természetesen megtesszük a szükséges lépéseket.

Továbbá azon dolgozunk, hogy felvegyük a kapcsolatot az illetékes brazil hatóságokkal, elsősorban a Munkaügyi Minisztériummal. Az a célunk, hogy a jövőre nézve beazonosítsunk olyan üzemeket, amelyek kétséget kizáróan minden munkaügyi szabályt betartanak és mintaszerűnek jellemezhetők. Adott esetben ezen a téren figyelni fogunk arra, hogy a HARIBO karnauba-viasz beszállítói lánca megfeleljen a magas társadalmi és etikai elvárásoknak. További célunk az, hogy más beszállítókkal együtt gondoskodjunk arról, hogy a teljes karnauba-iparban betartsák a magas társadalmi és etikai normákat.

A HARIBO álláspontja a fenti témában a következő: A társadalmi és etikai normák oszthatatlanok és nem képezhetik alku tárgyát, legyen szó beszállítóinkról, azok nyersanyag-beszállítóiról vagy az érintett ültetvényekről. Munkánk során mindenkor ezt az elvet képviseltük. Köteleztük magunkat arra, hogy a WDR riportműsora nyomán beszállítóinkkal és azok nyersanyag-beszállítóival folytatott párbeszédünket még inkább elmélyítsük, és amennyiben szükséges arról gondoskodjunk, hogy a legmagasabb normák teljesüljenek – máris elindítottuk ezt a folyamatot.

A további lépésekről természetesen tájékoztatjuk Önöket.


Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.