Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
28.11.2017

A karnauba-viasz témájával kapcsolatos tájékoztatás frissítése

  • A brazil nyersanyag-beszállítóknál független auditorok tartanak vizsgálatot
  • A héten további helyszíni ellenőrzésekre kerül sor
  • Együttműködést tervezünk a brazil felügyeleti szervekkel


A német beszállítótól a brazil nyersanyag-beszállítón át az egyes ültetvényekig: a karnauba-viasz beszállítói láncának auditálásában a HARIBO az elmúlt napokban nagy léptekben haladt előre. Közvetlen német karnauba-viasz beszállítónkat már két héttel ezelőtt auditáltuk. Az elmúlt napokban független és tanúsítvánnyal rendelkező auditorok a brazil karnauba-viasz nyersanyag-beszállítókat is megvizsgálták. A következő napokban tovább folytatódik az auditálás a brazil karnauba-ültetvényeken. Így független képet fogunk kapni az ültetvények struktúrájáról és a munkakörülményekről. December közepére várhatók az auditorok zárójelentései.

A HARIBO ezen vizsgálatokkal az „ARD-Markencheck“ 2017. október 16-án sugárzott adására válaszol. A közzétett riportban ugyanis azt állították, hogy a HARIBO eltűri, hogy a karanuba-viasz előállítása embertelen és törvényellenes viszonyok között történjen.
 
A HARIBO visszautasítja ezeket az állításokat, azért is, mert továbbra sem világos, hogy mikor és hol készültek a bemutatott képsorok, és hogy ezeknek van-e egyáltalán valamilyen kapcsolatuk a HARIBO által vásárolt karnauba-viaszhoz. Mindazonáltal saját beszállítói láncunk megismételt auditján kívül együttműködést kezdeményezünk a brazil felügyeleti szervekkel és más intézményekkel olyan üzemek beazonosítása érdekében, amelyek kétséget kizáróan betartanak minden munkaügyi normát és mintaszerűek. Amennyiben kiderül, hogy a nyersanyag-beszállítók alvállalkozói nem felelnek meg a törvényi feltételeknek, sürgetni fogjuk ezek kizárását. Saját beszállítói láncának minőségbiztosításán túl a HARIBO célja az is, hogy a teljes karnauba-iparban érvényesüljenek a magas szintű társadalmi és etikai normák. Szükség esetén a HARIBO más beszállítókkal együtt fog fellépni ennek érdekében.

A karnauba-viaszt a karnauba-pálma leveleiből nyerik. Brazília északkeleti részén a karnauba-viasz előállítása fontos kereseti ág. Az előállítás gyakran kis családi üzemekben történik, ami mellékkeresetet biztosít számukra. A friss levelekből nyert viaszt főként az élelmiszer- és gyógyszeriparban hasznosítják. A HARIBO csak nagyon kis mennyiségben alkalmazza ezt az összetevőt, az egyik fényezőanyag részeként. A karanuba-viasz biztosítja ugyanis, hogy a HARIBO termékszemek nem ragadnak össze a zacskókban.

A további fejleményekről hamarosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot.Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.