Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
15.10.2013

90 éves korában elhunyt dr. Hans Riegel a HARIBO társtulajdonosa

Kedves HARIBO rajongók,

nehéz szívvel és mély fájdalommal tudatjuk Önökkel, hogy ma reggel Bonnban 90 éves korában elhunyt dr. Hans Riegel. Egy jóindulatú agydaganat sikeres eltávolítása utáni rehabilitáció során már a gyógyulás útjára lépett. Ma reggel azonban szívműködése leállt, s ez okozta hirtelen és váratlan halálát.

Személyében egyedülálló vállalkozót és kimagasló egyéniséget gyászolunk, akit sok ember úgy őriz majd meg emlékezetében, mint barátot, támogatót, mentort és nem utolsósorban inspiráló példaképet. Úttörő szellemiségével világviszonylatban is egyedülálló vállalkozást és egy olyan márkát hozott létre, amelynek népszerűsége és kedveltsége párját ritkítja.

Dr. Hans Riegelt köszönet illeti azért is, hogy már évekkel ezelőtt döntő lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa vállalkozásának sikeres jövőjét és állandó fejlődését. Mindannyiunk közös feladata, hogy együtt folytassuk életművét.

Dr. Hans Riegel a HARIBO-nak szentelte életét, és mindvégig az a vízó vezérelte, hogy a HARIBO márkával örömteli perceket csempésszen az emberek hétköznapjaiba.

Mély részvétünket fejezzük ki a rokonoknak, barátoknak és dr. Hans Riegel úr közeli munkatársainak. Sok erőt és bizakodást kívánunk a fájdalommal teli veszteség elviselésére.

Dr. Hans Riegel rövid életrajza

Ifjabb Hans Riegel fivérével, Paul Riegellel együtt a 2. világháború után kezdte meg a HARIBO cég újjáépítésének emberpróbáló munkáját, amit az édesapjuk, Hans Riegel 1920-ban Bonn-ban alapított.

A testvérek egymás között felosztották a feladatköröket, így ifj. Hans Riegel a kereskedelmi, öccse, Paul Riegel († 2009) pedig a műszaki vezetés irányítását vette át. Ez a kezdeti időktől követett munkamegosztás mindmáig igen sikeresnek bizonyult.

1947-ben ifjabb Hans Riegel doktori címet szerzett a Bonni Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán. A mindennapi üzleti élethez is kiváló érzéke volt, ezt bizonyítja, hogy   dr.Hasn Riegel innovatív termékfejlesztései folyamatosan trendmeghatározók voltak. Hogy ez fenntartható maradjon, mindig pontosan kellett informálódnia arról, hogy a „célcsoportja” hogyan gondolkozik és mi a véleménye. Leginkább a gyermeksorozatokból, ifjúsági lapokból és képregényekből merített ihletet. „Szeretem a gyerekeket. Ők az én vevőim. Tudnom kell, milyen finomságokra vágynak, hogyan gondolkodnak, milyen nyelvet beszélnek” – mondta dr. Hans Riegel. Szívügye volt a fiatalokkal való rendszeres kapcsolattartás, főként a cégnél szakmai gyakorlaton tartózkodó fiatalokkal. Őket hívta meg legtöbbször vendégségbe születésnapja alkalmából. Éppen ez, az új dolgok iránti nyitottság valamint a nagyon magas minőségi követelmények garantálták a HARIBO sokéves sikerét. Létrehozta a fiatal tehetségeket támogató Hans Riegel Alapítványt, amellyel megvalósította azt a szándékát, hogy ezen eredményekből a fiatal tehetségek is részesüljenek.

Több területen szerzett érdemei alapján dr. Riegelt 1994-ben a Német Szövetségi Köztársaság Első Osztályú Érdemkeresztjével tüntették ki. Az érdemkereszt odaítélésekor döntő érvként szolgált jelentős társadalmi szerepvállalása és a sport területén nyújtott támogatásai. Elsősorban az akkoriban Németországban kevéssé ismert tollaslabdasport népszerűsítéséért folytatott tevékenységét kell megemlíteni, mely sportágban ő maga is több német bajnoki címet szerzett. Dr. Hans Riegel mindehhez a következő szavakat fűzte: „Ezek olyan dolgok voltak, amelyekkel bármikor szívesen foglalkoztam.”  2009-ben dr. Riegelt az Osztrák Köztársaság Nagy Arany Érdemjelvényével tüntették ki az Ausztriában és Ausztriáért végzett évtizedes munkásságáért, melyet elsősorban erős stájerországi kötődése révén végzett. Az erdőkkel borított hegyvidék páratlan természeti környezetében tudott igazán kikapcsolódni, ahol nagy vadászszenvedélyének is hódolt. Erőnlétét a mindennapos testedzéssel tartotta fenn, és ezt a tevékenységet idős korában is folytatta. Ennek köszönhető az is, hogy újra és újra meg tudta hosszabbítatni helikoptervezetői engedélyét. Jelmondata szerint: „A testet ösztönözni kell a teljesítményre.”

2010. májusában dr. Hans Riegelt felvették a Francia Becsületrend  - a „Légion
d`Honneur“ - tagjai közé. Ez egy olyan kitüntetés, amelyet mindeddig csak kevés külföldi kaphatott meg különleges érdemei elismeréseként.  Ez a Napóleon császár által alapított kitüntetés Franciaország legmagasabb katonai jellegű elismerése.

Dr. Hans Riegel 67 éven át irányította a HARIBO vállalat sorsát, így Németország leghosszabb ideig aktívan tevékenykedő ügyvezető igazgatója volt. Nem csoda tehát, hogy kézjegye mindvégig kísérte a HARIBO márkavezetését: A világszerte ismert szlogen a „HARIBO macht Kinder froh” a 30-as évek közepén, majd kibővített formája „und Erwachsene ebenso“ 1960-ban jelent meg. (Gyermek felnőtt kedve jó, édes élet HARIBO.) Legendás a Thomas Gottschalkkal való rekordhosszúságú reklám és személyes baráti kapcsolata is, aki 23 éven keresztül a HARIBO reklámarca.
 
Legutóbbi üzleti sikereit elsősorban a termék-innovációk jelentették, köztük a „Fruity Cocktail“, „Pandas“ vagy a töltött „Happy Cola“, továbbá meghatározó döntése a németországi gyár hosszú távú működéséről és bővítéséről.

Dr. Hans Riegel kreativitása és eltökéltsége hosszú évtizedeken át meghatározó szerepet játszott a németországi édesiparban és az országhatárokon túl egyaránt.


Bonn, 2013 október 15


Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.