Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

HARIBO Lakritz - reszelés, forralás és formába öntés

Minden medvecukorka termék nyersanyaga az édesgyökér növény (Glycyrrhiza glabra) gyökere. A gyökeret először megtisztítják, hámozzák, szárítják, majd lereszelik és végül vízben megfőzik. Az eredmény egy fekete, nyúlós massza, amit tömbökbe öntenek hűtés előtt, majd ezeket a kereskedelemben kapható, kőkemény 5 kg-os nyerslakritz tömböket szállítják a HARIBO-hoz további feldolgozásra.

A HARIBO konyhájában

A HARIBO konyhájában a lakritz tömböket először is feldarabolják, majd ezeket a darabokat forró vízben feloldják. A különböző lakritz-fajták jellegzetes ízéhez legalább három százalék édesgyökér kivonat szükséges. Terméktől függően még cukor, glukóz szirup, búzaliszt, módosított keményítő vagy zselatin, só és különböző aromák kerülnek hozzáadásra. A keményítő, illetve zselésítő anyag hozzáadásával alakítható ki a termék állaga és formája.

Öntött és préselt lakritz

Lakritz Press

Alapvető különbség van az öntött, és préselt lakritz között. Az öntött lakritz végterméke egy sűrű főzött massza, amit végül - mint a gumicukorka esetében is - az öntőberendezéssel a keményítőbe nyomott negatív formákba öntenek. Miután a massza megszáradt, a termékdarabokat méh- és karnaubaviasszal fényesítik. A préselt lakritzot először felfőzik és ezután magas hőfokon és nyomás alatt extrudálják, majd a fúvókákkal formára préselik. Ilyen termék például Lakritz Schnecken.

Konfekt lakritz

Lakritz Konfekt

A Konfekt előállításánál a préselt lakritz terméket különböző ízesítésű cukorpasztával kombinálják. Így készülnek például a különböző kocka alakú termékek, mint az abszolút klasszikusnak számító Konfekt (kókuszos medvecukorka), melyben igazi kókusz található.

Drazsírozott lakritz

Lakritz dragiert

A drazsírozott lakritz termékeknél a belső lakritz magot egy cukorréteggel borítják be. Különösen kedvelt a Stafetten, Sali-Kritz vagy Viola.

Kombi lakritz

Lakritz Vampire

A kombi termékek az öntött lakritz termékek családjába tartoznak. A gumicukorka és a lakritz együtt kerül leöntésre különböző formákba. Így készül például többek között a kedvenc HARIBO Vámpír is.

Sós lakritz

Lakritz Salz

A sós lakritz egy igazi specialitás. Ennek a terméknek magasabb szalmiáksó tartaloma van (legfeljebb 2 %). Általában ezeket a termékeket is kandírozzák, ilyen pl. a SALZBREZELN (sósperec).

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.