Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Dr. Hans Riegel rövid életrajza

Ifj. Hans Riegel testvérével Paul Riegel-lel a második világháború végén kezdi meg nehézkes munkával újra felépíteni a HARIBO vállalatot, melyet még édesapja, Hans Riegel 1920-ban alapított Bonnban.

A testvérek felosztják egymás között a feladatokat. Ifj. Hans Riegel a vállalat üzleti részét irányítja, míg a nála fiatalabb Paul Riegel († 2009.) a műszaki részét. Ez a korán kialakult, megosztáson alapuló munkavégzés mindvégig sikeresnek bizonyult.

Ifj. Hans Riegel 1947-ben doktorált a bonni egyetem gazdaságtudományi szakán. Dr. Hans Riegel termékfejlesztési újításaival mindig követni tudta a trendet, amely szintén azt bizonyítja, hogy a mindennapi üzleti életben is rendkívül jó érzékkel rendelkezett. A siker megtartása érdekében folyamatosan tájékozódnia kellett arról, hogy mit gondol fogyasztói célközönsége. Gyereksorozatok, gyerekmagazinok és képregények adnak neki ihletet. „Szeretem a gyerekeket. Ők a mi vevőink. Tudnom kell, hogy mit szeretnének nassolni, mit gondolnak, milyen nyelven beszélnek“, mondta Dr. Hans Riegel. Ezért is volt mindig szívügye a fiatalokkal, főleg gyakornokokkal való rendszeres kapcsolattartás. Sokszor vendégelte meg őket születésnapja alkalmából. Éppen az új dolgok iránti nyitottság és a kiváló minőségre való törekvés voltak azok a tulajdonságok, amelyeknek köszönhetően a HARIBO hosszú éveken át tud sikeres maradni. Hans Riegel meg szerette volna osztani vállalata sikerét a fiatalokkal, akiknek oly sokat köszönhet, és ezért létrehozta a Hans Riegel Alapítványt, amely fiatal tehetségeket támogat.

Sokrétű szolgálatai már 1994-ben érdemessé tették arra, hogy elnyerje a német állam legmagasabb érdemkeresztjét. Fontos szerepet játszott szociális elkötelezettsége és a sport területén végzett munkája. Itt kell megemlíteni az akkoriban még kevéssé ismert sportért, a tollaslabda játékért végzett munkáját, amelyben maga is többször elnyerte a német mesteri címet. Dr. Hans Riegel szerint: „Ezek olyan dolgok voltak, amiket szívesen és spontán csináltam“. 2009-ben megkapta Ausztria, főleg Stájerország iránti szeretetének, elkötelezettségének és az ott végzett munkájának elismeréséül az Osztrák Köztársaság Nagy Arany Kitüntetését. Ausztriában és annak egyedülálló hegyvidéki tájain találta meg a belső egyensúlyt, és itt élte ki a vadászat iránti szenvedélyét is.
Az ehhez szükséges erőnlétet a mindennapi edzéssel biztosította, amit még idős korában sem hanyagolt. Ezáltal minden egyes alkalommal meg tudta hosszabbítani helikopter vezetői engedélyét. „Azért a testet sem kell kímélni!“ – hangzott Dr. Hans Rieger mottója.

Dr. Hans Riegel-t 2010 májusában felvették a francia tiszteletbeli légió, a Légion d`Honneur tagjai közé. Ezzel egy olyan kitüntetést kapott meg, amelyben csak kevés külföldi személy részesült. A Napóleon császár által életre hívott kitüntetés Franciaország legmagasabb katonai elismerése.

Dr. Hans Riegel 67 évig igazgatta a HARIBO vállalatot, és így Németország legidősebb ügyvezető igazgatójaként tartották számon. Így nem csoda, hogy a HARIBO márka meghatározó értéke a folyamatosság volt: a világszerte ismert dallam, a „HARIBO macht Kinder froh” a 1930-as évek közepétől létezik, valamint annak kibővített változata az „und Erwachsen ebenso“ 1960 óta. Meghatározó volt a Thomas Gottschalk-kal kötött legendás reklám együttműködés és barátság.

Legelső üzleti sikerei között tartják nyilván termékújításait, mint pl. a Fruity Cocktail, Pandas és a töltött Happy Cola termékeket, valamint azon döntéseit, amelyekkel a gyár hosszú távú működését biztosította és újabbak létrehozását tette lehetővé Németország szerte.

Dr. Hans Riegel kreativitása és elszántsága évtizedeken keresztül nem csak Németországban, hanem annak határain túl is meghatározó volt.

Dr. Hans Riegel 2013. október 15-én, 90 évesen tért örök nyugalomra. A HARIBO-nak szentelte életét és élete végéig lelkesedéssel töltötte el az a gondolat, hogy az emberek mindennapi életébe örömöt vigyen.

Paul Riegel

Paul Riegel

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.