Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Drop – het zwarte goud van de zoethoutwortel

De geschiedenis van de populaire drop resp. de zoethoutwortel, uit wiens sap drop gewonnen wordt, gaat enkele eeuwen terug. Waar wij echter tegenwoordig, afhankelijk van de toevoeging, als zoet, gekruid of zoutig smakende zoetigheid van smullen, werd tot in de 18e eeuw hoofdzakelijk als geneesmiddel beschouwd. Zoethout werd namelijk voornamelijk gebruikt tegen verkoudheidziektes en maagklachten. Al in traditionele Chinese kruidenboeken wordt van zoethout gesproken, en ook in Egyptische papyrusrollen, zelfs in het graf van Toetankhamon (1347–1339 v. Chr.) zou het gevonden zijn.

Dorstlesser en mondkost voor de militairen

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Theofrastus (369–285 v. Chr.), leerling van Aristoteles en grondlegger van de botanica, beschreef het vermogen van de zoethoutwortel om dorst te lessen. De troepen van Alexander de Grote (356–323 v. Chr.) moeten de lange veldtochten gedeeltelijk zonder water doorstaan hebben, omdat ze zich in plaats daarvan met zoethout voedden. Ook later, bij de Romeinse legionairs, was het zoethout een vast bestanddeel van de dagelijkse voedselrantsoenen. Franse en Turkse soldaten namen zelfs nog in de Eerste Wereldoorlog drop mee in hun marsuitrusting.

Van genees- tot genotmiddel

Lakritz Medizin

Bij de oude Grieken en Romeinen prezen vele artsen de zoethoutwortel als een geneesmiddel tegen hoesten, verkoudheid en catarre (ontsteking van de slijmvliezen). In de Middeleeuwen werden aan zoethout zelfs magische krachten en wonderbaarlijke genezingen toegeschreven. En tijdens de renaissance werd drop als "zoet medicijn" gewoonweg populair. In een botanisch vakboek uit de 17e eeuw worden de zoethoutplant en de toepassingsmogelijkheden voor het aftreksel, dat uit de wortels gewonnen werd, uitvoerig beschreven.

Lakritz Pontefract Dunhills

In het jaar 1760 voegde de Engelse apotheker George Dunhill uiteindelijk suiker en andere ingrediënten toe aan het verdunde extract van de zoethoutwortel. Dit was het geboorteuur van drop als snoepgoed.

Bij HARIBO worden dropproducten sinds 1925 geproduceerd. Of het nu in spiraalvorm is of als snoepgoed, in dragees of zoutig, HARIBO-dropproducten behoren absoluut tot de meest geliefde lekkernijen. Sinds 2013 heeft HARIBO Vrolijke Drop geïntroduceerd, deze nieuwe range bestaat uit volwassen dropsmaken in een vrolijke vorm die aanstekelijk lekker zijn. De vrolijke, kleurrijke verpakkingen met het vertrouwde HARIBO venster zorgen voor vrolijkheid in het dropschap! HARIBO Vrolijke Drop, aanstekelijk lekker!

Productie

Fruchtgummi Herstellung

Zo komen de GOUDBEREN in hun zakje!

meer te weten komen over de productie

U gebruikt een verouderde browser. Schakel over naar een actuele browser, zodat deze website correct kan worden weergegeven.