Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Fruitgom – onweerstaanbaar lekker

Als het gaat om het uitvinden van zoetigheid, waren de mensen altijd al zeer vindingrijk. De weg tot de uitvinding van de eerste fruitgom was echter lang, en de mensen moesten zich tijdens het leven van alledag met tal van andere zoetigheden troosten. Zo waren de oude Grieken en Romeinen vooral liefhebbers van bakkerswaren die gezoet waren met dadelsap of honing of gedrenkt in druivensap. In de Middeleeuwen hield men van allerlei soorten aromarijke peperkoek en lebkuchen. In de 16e eeuw brachten zeevaarders tenslotte de cacaoboon vanuit Midden-Amerika mee naar Europa, die al spoedig na raffinage een ingrediënt voor de productie van lekkernijen bleek te zijn.

Ruwe suiker – een luxegoed

Het opduiken van de suiker in de Europese lijsten met ingrediënten was natuurlijk de beslissende mijlpaal in de geschiedenis van de zoete lekkernijen. De ruwe suiker, die rondom de eerste eeuwwisseling uit het Arabische gebied via Venetië naar Europa werd geïmporteerd, was echter aanvankelijk een duur luxegoed. Uitsluitend de adel en rijke burgers konden zich ruwe suiker permitteren als specerij of medicijn.

Bietsuiker – de luxe democratiseert zich

Pas veel later kregen ook bredere lagen van de bevolking toegang tot het luxegoed suiker. In Duitsland begon men pas aan het begin van de 19e eeuw met de recent ontwikkelde bietsuikerproductie. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd (biet)suiker uiteindelijk een betaalbaar en alledaags levensmiddel.

Gummi arabicum – het beslissende ingrediënt van fruitgom

In de 19e eeuw ontdekten slimme suikerbakkers op het laatst, dat men suiker kon combineren met Gummi arabicum, de hars van een bepaalde acaciaboom. De ruwe hars werd met de suiker aan de kook gebracht en onder toevoeging van vruchten- en smaakstoffen verkreeg men op deze wijze de eerste zachte fruitgommen – de voorlopers van de beroemde HARIBO fruitgommen.

Gelatine, zetmeel, agar-agar – de alternatieven voor Gummi arabicum

Voor de productie van fruitgomproducten zoals de beroemde GOUDBEREN gebruikt HARIBO echter al heel lang geen Gummi arabicum maar varkenszwoerdgelatine. Met deze grondstof bereikt men een zachtere consistentie en een meer aangename kauw- en smaakbelevenis. Enkele fruitgomproducten worden ook geproduceerd met behulp van zetmeel of agar-agar, een tropische algensoort. Deze artikelen kunnen zonder problemen ook worden genuttigd door vegetariërs of mensen van het islamitische geloof.

Productie

Fruchtgummi Herstellung

Zo komen de GOUDBEREN in hun zakje!

meer te weten komen over de productie

U gebruikt een verouderde browser. Schakel over naar een actuele browser, zodat deze website correct kan worden weergegeven.