Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Korte biografie Dr. Hans Riegel

Hans Riegel jr. startte na de Tweede Wereldoorlog in samenwerking met zijn broer Paul Riegel de moeilijke wederopbouw van de firma HARIBO, die Hans Riegel, de vader van beiden, in 1920 in Bonn had opgericht.

De broers verdeelden de taken. Hans Riegel jr. nam de commerciële leiding op zich en de jongere broer Paul Riegel († 2009) werd het hoofd van de technische activiteiten. Deze werkverdeling uit de jonge jaren van het bedrijf is tot op heden nog steeds uiterst succesvol.

In 1947 doctoreerde Hans Riegel jr. in de economische wetenschappen aan de universiteit in Bonn. Dr. Hans Riegel bewees dat hij ook een fijne neus had voor het dagelijks bedrijfsleven doordat hij met zijn innovatieve productontwikkelingen steeds goed in de markt lag. Opdat dit niet zou veranderen, diende hij zich behoorlijk te informeren over wat ‚zijn‘ doelgroep dacht en zei. Hij liet zich daarbij inspireren door kinderseries, jeugdmagazines en stripverhalen. „Ik hou van kinderen. Ze zijn mijn klanten. Ik moet op de hoogte blijven van wat ze willen snoepen, wat ze denken, welke taal ze spreken”, zei Dr. Hans Riegel ooit. Daarom lag voor hem het regelmatige contact met jonge mensen, in het bijzonder met leerlingen, nauw aan het hart. Vandaar dat hij vrij vaak leerlingen uitnodigde ter gelegenheid van zijn verjaardag. Het waren juist deze openheid ten opzichte van nieuwe dingen en de hoge kwaliteitseis die het jarenlange succes van HARIBO garandeerden. Daarvan iets aan de jonge mensen teruggeven, was voor hem steeds een behoefte die hij met de Hans Riegel Stichting ter bevordering van jonge talenten vorm gaf.

Op basis van zijn veelvoudige verdiensten werd Dr. Riegel al in 1994 met het Kruis van Verdienste 1ste Klasse gehuldigd. Daarvoor waren zijn sociaal engagement alsook zijn verdiensten ter bevordering van sport doorslaggevend. Daartoe behoorde in het bijzonder zijn inzet voor de destijds in Duitsland nog weinig bekende badmintonsport, waarin hij zelfs meerdere Duitse mastertitels kon behalen. Dr. Hans Riegel becommentarieerde dat met de woorden: „Het waren allemaal dingen die ik graag en spontaan heb gedaan.” In 2009 eerde men Dr. Riegel met het „Grote Gouden Ereteken van de Republiek Oostenrijk“ voor zijn decennialange engagement voor en in Oostenrijk, wat in het bijzonder een uitdrukking van zijn  verbondenheid met de Stiermarken was. Hier vond hij evenwicht in de unieke natuur van het bergbos, waar hij ook zijn passie voor de jacht uitoefende. De daarbij behorende fitheid verkreeg hij bij zijn dagelijkse training die hij tot op hoge leeftijd volhield. Dat stelde hem ook in staat tot op het einde zijn licentie als helikopterpiloot regelmatig te verlengen. “Een man moet van zijn lichaam gewoon wat eisen”, luidde zijn motto.

In mei 2010 werd Dr. Hans Riegel in het Franse „Erelegioen“, het „Légion d`Honneur“ opgenomen. Daarmee kreeg hij een onderscheiding die tot nu toe slechts aan weinig buitenlanders ten deel viel, om hun bijzondere prestaties te eren. De ooit door Keizer Napoleon in het leven geroepen onderscheiding is de hoogst verleende erkenning van militaire oorsprong in Frankrijk.

Dr. Hans Riegel leidde sinds 67 jaar de commerciële bezigheden van het HARIBO-bedrijf en was daarmee de oudste dienstdoende directeur van Duitsland. Het is dus niet verwonderlijk dat de leiding van het merk HARIBO vooral gekenmerkt was door de continuïteit van zijn stijl: de wereldbekende jingle „HARIBO maakt kinderen blij“ bestaat sinds het midden van de jaren 30, resp. in zijn uitgebreide vorm („ouderen horen ook daarbij“) sinds 1960. Legendarisch was reeds de reclamepartnerschap en de persoonlijke vriendschap met Thomas Gottschalk, die de reclamecampagne van  HARIBO al sinds 23 jaar vorm geeft.

Zijn laatste successen als ondernemer waren vooral product-innovaties, zoals „Fruity Cocktail“, „Pandas“ en „Happy Cola gefüllt“ alsook de beslissing tot verankering en uitbreiding van de productievestiging in Duitsland.

De creativiteit en vastberadenheid van Dr. Hans Riegel kenmerkten tientallen jaren lang de zoetwarenbranche in Duitsland en over de landsgrenzen heen.

Dr. Hans Riegel stierf op 15 oktober 2013 op 90-jarige leeftijd.

Dr. Hans Riegel heeft zijn leven gewijd aan HARIBO en tot het laatst met zeer groot enthousiasme de visie gevolgd, om met het merk HARIBO de mensen vreugde te bezorgen in hun leven van alledag.

Paul Riegel

Paul Riegel

U gebruikt een verouderde browser. Schakel over naar een actuele browser, zodat deze website correct kan worden weergegeven.