Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Fruktgummi - en legendær suksesshistorie

Hva søtsaker angår har menneskene alltid vært oppfinnsomme. Men det tok lang tid før noen kom på å lage fruktgummi, og i mellomtiden måtte menneskene nøye seg med andre typer godteri. De gamle grekerne og romerne var f.eks. spesielt glade i bakverk som ble søtet med dadler eller honning eller ble dyppet i druejuice. I middelalderen spiste man aromatiske krydderkaker av diverse slag. Og i det 16. århundre brakte sjøfarerne med seg kakaobønner fra Mellom-Amerika til Europa - som raskt skulle raskt vise seg å være nok en raffinert ingrediens i søtsaker.

Rørsukker - en luksusartikkel

Men den avgjørende milepælen i søtsakenes historie var selvfølgelig da sukkeret dukket opp på listen over ingredienser. Men rørsukkeret som ble importert via Venezia fra de arabiske landene til Europa ved det første årtusenskifter var i lang tid et dyrt luksusprodukt. Det var bare adelen og de rikeste borgerne som hadde råd til rørsukker som krydder eller medikament.

Sukker fra sukkerroer - demokratisering av luksusen

Det var først mye senere at vanlige mennesker fikk tilgang til luksusproduktet sukker. I Tyskland begynte man med produksjon av sukker fra sukkerroer i begynnelsen av det 19. århundre. Fra midten av det 19. århundre utviklet sukker (fra roer) seg til et betalbart og vanlig næringsmiddel.

Gummi arabicum – den viktigste ingrediensen i fruktgummien

Så, i det 19. århundre fant oppfinnsomme bakere ut at man kan kombinere sukker og gummi arabicum - kvaen fra visse typer akasietrær. Denne råmassen ble kokt opp sammen med sukker og ved å tilsette frukt- og andre aromastoffer fikk man de første myke fruktgummiene - forløperne for de berømte fruktgummiene fra HARIBO.

Gelatin, stivelse, agar-agar - alternativer til gummi arabicum

Til produksjonen av fruktgummiprodukter - som f.eks. de berømte GULLBJØRNENE- har HARIBO imidlertid i lang tid brukt svinehud i stedet for gummi arabicum. Dette grunnstoffet gir mykere konsistens og en bedre tygge- og smaksopplevelse. Noen fruktgummiprodukter fremstilles med bruk av stivelse eller agar-agar.

Produksjon

Fruchtgummi Herstellung

Slik havner gullbamsene i posene!

lær mer om produksjonen

Nettleseren din er ikke oppdatert. Denne siden krever at du bytter til en aktualisert nettleser.