Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakris– det sorte gullet fra lakrisroten

Historien om den elskede lakrisen, eller om saften fra roten som lakrisen lages av. Det som vi i dag kan glede oss over i søt, krydret eller salt variant, ble fram til det 18. århundre stort sett brukt som legemiddel. Lakrisrot ble nemlig brukt til hjelp mot forkjølelse og fordøyelsesplager. Tradisjonelle, kinesiske urtebøker forteller om lakrisrot, og den både nevnes i egyptiske papyrus-ruller og hevdes å ha blitt funnet i Tutankhamons (1347-1339 f.kr.) grav.

Tørsteslukker og militærrasjon

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Theophrast (369–285 f.kr..), elev av Aristoteles og grunnleggeren av den botaniske lære, beskrev lakrisens tørsteslukkende egenskaper. Aleksander den stores (356–323 f.kr.) hær, skal ha klart de lange felttogene til dels uten vann, fordi de sørget for å ha lakrisrot tilgjengelig. For de romerske leionærene var lakrisrot en fast del av den daglige rasjonen, og selv under den 1. verdenskrig hadde franske og tyrkiske soldater med lakrisrot i oppakningen.

Fra lege- til nytelsesmiddel

Lakritz Medizin

Hos de gamle grekerne brukte legene lakrisrot som legemiddel mot hoste, forkjølelse og katarr (som er en slimhudsinfeksjon). I middelalderen tilskrev man lakrisroten magiske og legende krefter. Og i renessansen ble lakrisen til "søt medisin" for det brede lag av folket. En botanisk lærebok fra det 17. århundre beskriver lakrisplante i detalj og forklarer bruken av uttrekket som kan lages av røttene.

 

Lakritz Pontefract Dunhills

I 1760 tilsatte den engelske apotekeren George Dunhill sukker og andre ingredienser til uttrekket. Lakris som godteri var født.

 

Hos HARIBO har vi produser lakrisprodukter siden 1925. I snegleform eller som konfekt, med overtrekk eller salt; HARIBO lakrisprodukter står langt oppe på listen over yndlingsgodterier. Siden 1972 er også "Dunhills Limited" og deres "Pontefract Cakes" med i HARIBO-gruppen.

Produksjon

Fruchtgummi Herstellung

Slik havner gullbamsene i posene!

lær mer om produksjonen

Nettleseren din er ikke oppdatert. Denne siden krever at du bytter til en aktualisert nettleser.