Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakris - raspe, koke og støpe i form

Råstoffet for alle lakrisprodukter er rotstokken på lakrisbusken (glycyrrhiza glabra). Røttene vaskes, skrelles, tørkes, raspes og kokes ut i vann. Resultatet er en sort, tyktflytende masse, som støpes til blokker før den kjøler ned. Slik rålakris omsettes i knallharde 5-kilos blokker og leveres til HARIBO for videre foredling.

På "kjøkkenet" hos HARIBO

På "kjøkkenet" hos HARIBO blir lakrisblokkene først delt opp i mindre biter som løses opp i vann. For å oppnå den typiske smaken på de forskjellige lakrissortene må de minst inneholde tre prosent lakris-ekstrakt. Alt etter hvilket produkt man ønsker å fremstille, kan så sukker, glukosesirup, hvetemel, modifisert stivelse eller gelatin, salt og diverse aromastoffer tilsettes til rålakrisen. Tilsetning av stivelse eller geleringsmiddel regulerer formbarheten og konsistensen på lakrisproduktene.

Støpt og presset lakris

Lakritz Press

Vi skiller mellom støpt og presset lakris (som også kalles myk lakris). Støpt lakris starter med at basisproduktet kokes inn til en tykk sirup som helles i negativ-støpeformer i maisstivelse - akkurat som fruktgummiproduktene. Når massen har stivnet, får lakrisbitene glans fra bi- eller carnaubavoks.

Presset lakris blir derimot kokt og deretter ekstrudert - dvs. trykket i form gjennom en dyse med høyt trykk og temperatur (f.eks. til en spiral/snegle)

Lakriskonfekt

Lakritz Konfekt

I fremstillingen av lakriskonfekt kombineres press-lakris med sukkerpasta i forskjellige smaksretninger. Det kan for eksempel resultere i lagvise produkter som HARIBO-klassikeren lakris-kokos, der lakrisen kombineres med ekte kokos.

Drasjert lakris

Lakritz dragiert

En kjerne av lakris dekkes av et lag sukker. Produktet STAFETTER er et spesielt populært eksempler på dette.

Kombi-lakris

Lakritz Vampire

Kombi-produktene er alle av typen støpt lakris. Fruktgummi og lakris støpes sammen i en form. På den måten lager vi bl. a de populære HARIBO VAMYRER.

Salt lakris

Lakritz Salz

Salt lakris er en spesialitet som inneholder litt mer salmiakk - inntil to prosent. Som regel kandiseres slike produkter; et eksempel er SALTKRINGER.

Nettleseren din er ikke oppdatert. Denne siden krever at du bytter til en aktualisert nettleser.