Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Vingummi – en framgångshistoria med anor

Människor har i alla tider varit mycket uppfinningsrika när det gäller framställning av godsaker. Innan vingummit uppfanns fick människorna dock länge hitta andra sätt att göra vardagen lite sötare. De gamla grekerna och romarna uppskattade främst bakvaror som var sötade med dadelsaft, honung eller indränkta i druvsaft. Under medeltiden var kryddiga, hårda och mjuka pepparkakor av alla slag populära. På 1500-talet förde europeiska sjöfarare med sig kakaobönan från Centralamerika, som snart visade sig vara ytterligare en raffinerad ingrediens för tillverkning av sötsaker.

Rörsocker – en lyxvara

Rörsockrets frammarsch i Europa var självfallet en avgörande milstolpe i sötsakernas historia. Rörsockret, som importerades från det arabiska området till Europa via Venedig i början av 1000-talet, var till en början en dyr lyxvara. Endast adeln och de rika hade råd att använda rörsocker som krydda eller läkemedel.

Betsocker – lyxen demokratiseras

Det var inte förrän mycket senare som lyxvaran socker blev överkomlig för den bredare allmänheten. I Tyskland börjande man inte producera betsocker förrän i början av 1800-talet. Från och med mitten av 1800-talet blev (bet-)socker ett prisvärt vardagslivsmedel.

Gummi arabicum – en avgörande ingrediens i vingummi

Under 1800-talet upptäcker fyndiga sockerbagare att man kan kombinera socker med gummi arabicum, harts från ett speciellt akaciaträd. Råharts kokades upp med socker, därefter tillsattes fruktsmak och andra aromämnen och man fick på så sätt fram de första mjuka vingummiprodukterna – föregångarna till dagens berömda HARIBO-godis.

Gelatin, stärkelse, agar – alternativ till gummi arabicum

Vid tillverkning av vingummiprodukter som de berömda Goldbären använder HARIBO sedan länge gelatin av svinsvål, istället för gummi arabicum. Detta ämne ger en mjukare konsistens och en behagligare tugg- och smakupplevelse. Vissa vingummiprodukter tillverkas även med hjälp av stärkelse eller agar.

Tillverkning

Fruchtgummi Herstellung

Så hamnar Goldbären i påsen!

Läs mer om tillverkningen

Du använder en äldre webbläsare. Du måste uppdatera till en nyare webbläsare för att den här webbplatsen ska kunna visas korrekt.