Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Tri Hans Riegelin lyhyt elämäkerta

Toisen maailmansodan jälkeen Hans Riegel nuorempi ja hänen veljensä Paul Riegel ottivat vastaan vaikean tehtävän päättäessään rakentaa uudelleen isänsä Hans Riegelin vuonna 1920 Bonnissa perustama HARIBO‑yhtiö.

Veljekset jakoivat vastuutehtävät keskenään. Hans Riegel nuorempi huolehti liiketoiminnan johdosta, ja nuorempi veli Paul Riegel (k. 2009) oli vastuussa teknisestä johtamisesta. Yhtiön varhaisina vuosina päätetty työnjako osoittautui menestyksekkääksi.

 

Bonnin yliopisto myönsi Hans Riegel nuoremmalle taloustieteen tohtorin arvon vuonna 1947. Riegel on sittemmin todistanut taloudellisen lahjakkuutensa liiketoiminnan arjessa kehittämällä innovatiivisia, alallaan suuntaa näyttäviä tuotteita. Pitääkseen yrityksensä liikkeessä hän pyrki jatkuvasti selvittämään, mitä ”hänen” kohderyhmänsä ajatteli ja halusi. Inspiraation lähteinä toimivat lasten tv‑ohjelmat, nuorten lehdet ja sarjakuvat. ”Rakastan lapsia. He ovat minun asiakkaitani. Minun täytyy tietää, millaisista karkeista he pitävät, mitä he ajattelevat ja millaista kieltä he käyttävät”, Riegel selvensi menetelmiään. Hän piti innokkaasti yhteyttä nuoriin, erityisesti yrityksensä harjoittelijoihin, ja kutsui heitä jopa syntymäpäiväjuhliinsa. Juuri tämä avoimuus uutta kohtaan yhdistettynä korkeisiin laatustandardeihin takasi HARIBOn pitkän, jatkuvan menestystarinan. Riegel halusi jakaa menetyksensä häntä inspiroineiden ihmisten kanssa. Niinpä hän perusti Hans Riegel Stiftung ‑säätiön auttamaan lahjakkaita nuoria.

 

Riegel palkittiin moninaisista saavutuksistaan ensimmäisen luokan Bundesverdienstkreuz ‑kunniamerkillä jo vuonna 1994. Kunniamerkin myöntämisen perusteina olivat Riegelin poikkeuksellinen sitoutuminen yrityksen yhteiskuntavastuuseen sekä hänen panoksensa urheilun edistämiseksi – erityisesti sulkapallon, joka oli tuolloin vielä melko huonosti tunnettu laji Saksassa. Hän voitti itse monta sulkapallomestaruutta kotimaassaan. Hans Riegel on itse kommentoinut saavutuksiaan seuraavasti: ”Tein spontaanisti kaikkea sitä, mistä nautin." Riegel palkittiin vuonna 2009 ”Große Goldene Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich” ‑kunniamerkillä vuosikymmenten ajan osoittamastaan kiinnostuksesta ja sitoumuksesta Itävaltaan. Erityisesti Steiermarkin osavaltio oli Riegelin sydäntä lähellä. Hän matkusti sinne rentoutumaan vuoristometsien ainutlaatuisessa luonnonympäristössä, missä hän saattoi myös nauttia metsästysharrastuksestaan.

 

Hän kuntoili vanhallakin iällä päivittäin pysyäkseen terveenä. Siksi hän saikin uusittua helikopterilentäjän lupakirjansa säännöllisesti aivan viime aikoihin asti. ”Keholleen pitää esittää vaatimuksia” oli hänen mottonsa.

 

Hans Riegel oli yksi erittäin harvoista Ranskan Kunnialegioonan ulkomaalaisista jäsenistä. Jäsenyys myönnettiin hänelle toukokuussa 2010 tunnustuksena merkittävistä saavutuksista. Keisari Napoleonin perustama Kunnialegioona on Ranskan arvostetuin kunniamerkkejä myöntävä sotilaallinen ansioritarikunta.

Hans Riegel luotsasi HARIBOa 67 vuotta. Hän oli Saksan vanhin työssään toimiva toimitusjohtaja. Ei olekaan yllättävää, että HARIBO‑brändiä johdettiin hänelle ominaisella, ainutlaatuisella tavalla. Saksalainen alkuperäisversio maailmankuulusta tunnuslaulusta ”Kids and grown-ups love it so – the happy world of Haribo” kuultiin ensimmäisen kerran alkuperäisessä muodossaan jo 1930‑luvun puolivälissä.

 

Haribon pitkäaikainen markkinointiyhteistyö saksalaisen televisiojuontajan Thomas Gottschalkin kanssa on saavuttanut lähestulkoon legendaariset mitat. Gottschalk on esiintynyt HARIBOn mainoksissa viimeisten 23 vuoden ajan, ja hänestä tuli tuona aikana Riegelin läheinen ystävä.

 

Viime aikoina Riegelin liiketoiminnallinen menestys perustui pääasiallisesti uusiin tuotteisiin, kuten ”Fruity Cocktail”, "Pandas" ja ”Happy Cola with liquid centre”, sekä päätökseen vahvistaa ja laajentaa Saksan asemaa yhtiön pitkän aikavälin tuotantopaikkana.

 

Hans Riegelin luovuus ja päättäväisyys ovat vuosikymmenten ajan vaikuttaneet merkittävästi Saksan ja koko maailman makeisteollisuuteen.

 

Tri Hans Riegel kuoli 15. lokakuuta 2013 90 vuoden ikäisenä.

Tri Hans Riegel omisti elämänsä HARIBOlle ja seurasi innokkaasti viimeisiin päiviinsä asti visiotaan, jonka mukaan HARIBO tuo iloa ihmisten arkeen.

Paul Riegel

Paul Riegel

Käytät vanhaa selainta. Päivitä selaimesi uudempaan versioon, jotta voit nähdä tämän sivun kunnolla.