Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakritsi - lakritsijuuren musta kulta

Lakritsin tai lakritsijuuren historia on muutaman vuosituhannen ikäinen. Se, mistä me nykyään nautimme ainesosista riippuen makeana, mausteikkaana tai suolaisena herkkuna, oli 1700-luvulle saakka etupäässä lääkeaine. Lakritsia käytettiin nimittäin pääasiassa vilustumistautien ja vatsavaivojen hoidossa. Lakritsi mainitaan jo perinteisissä kiinalaisissa yrttikirjoissa, myös egyptiläisissä papyrusrullissa, sitä löytyi kuulemma jopa Tutankhamonin (1347-1339 eKr.) haudasta.

Sotilaitten janojuoma ja muona

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Aristoteleen oppilas ja botaniikan perustaja Theophrastus (369-285 eKr.) kuvaili lakritsin ominaisuutta janon sammutuksessa. Aleksanteri Suuren (356-323 eKr.) joukot ovat kuuleman mukaan selvinneet pitkistä marsseista osittain ilman vettä, koska ne sen sijaan käyttivät lakritsia. Myös myöhemmin lakritsi kuului roomalaisten legioonalaisten päivittäiseen muona-annokseen. Lakritsia oli vielä 1. maailmansodassa ranskalaisten ja turkkilaisten sotilaiden kenttävarusteissa.

Lääkeaineesta nautintoaineeksi

Lakritz Medizin

Muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten lääkärit pitivät lakritsijuurta lääkkeenä yskää, vilustumista ja katarria (limakalvojen tulehdusta) vastaan. Keskiajalla lakritsilla sanottiin olevan jopa maagisia voimia ja ihmeparannuskykyjä. Ja renessanssin aikana lakritsista tuli "makeana lääkkeenä" kansanomainen. 1600-luvulta peräisin oleva botaniikan kirja kuvaa laajasti lakritsikasvia ja juurista saadun mehun käyttöalueita.

 

Lakritz Pontefract Dunhills

Vuonna 1760 englantilainen apteekkari George Dunhill lisäsi lakritsijuuren uutteeseen sokeria ja muita ainesosia. Näin alkoi lakritsin syntymähetki makeisena.

 

HARIBO on valmistanut lakritsituotteita vuodesta 1925 lähtien. Rullat, konvehdit, rakeet ja suolaiset - HARIBO-lakritsituotteet kuuluvat pidetyimpiin herkkuihin. Vuodesta 1972 lähtien myös Dunhills Limited ja sen Pontefract cakes-lakritsimakeiset ovat kuuluneet HARIBO-konserniin.

Valmistus

Fruchtgummi Herstellung

Näin nallekarkit tulevat pussiin!

Lue lisää tuotannosta

Käytät vanhaa selainta. Päivitä selaimesi uudempaan versioon, jotta voit nähdä tämän sivun kunnolla.