Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
27.10.2017

Vállalati állásfoglalás: HARIBO WDR Markencheck című TV műsorral kapcsolatban

A 2017.10.16-án Németországban sugárzott HARIBO-Check (HARIBO márkateszt) TV-műsorhoz és a Magyarországon ezzel kapcsolatosan megjelent hírekhez állásfoglalásunk a következő:

A „Der HARIBO-Check“ műsorban látott felvételek közül néhány minket is rendkívüli módon megdöbbentett – a bemutatott sertéstelepen és a brazil ültetvényeken uralkodó állapotok elfogadhatatlanok. 

A zselatint illetően jelenleg annak a pontos felderítése folyik, hogy milyen kapcsolatban van a WDR-riportfilmben bemutatott sertéstelep a HARIBO beszállítói láncával. Beszállítóinkkal együtt teljes erővel azon dolgozunk, hogy utánajárjunk az egyes telepekre vonatkozó gyanúsításoknak. Ha bizonyítást nyer, hogy ezeken a telepeken megszegik az állatjóléti előírásokat, minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk, hogy az elfogadhatatlan állapotokat a szóban forgó helyeken megszüntessék. Ezen kívül beszállítóink kiválasztása során továbbra is komoly figyelmet fordítunk a felelős állattartás szabályainak betartására és az etikai szempontokra. Természetesen ez azt is jelenti, hogy szükség esetén megválunk azon beszállítóinktól, akik nem tesznek eleget elvárásainknak. 

Emellett rövidesen bevezetünk egy új, beszállítókat auditáló folyamatot, amely kiterjed majd beszállítóink beszállítói hálózatára, beleértve az egyes állattartó telepeket is. Ez a folyamat a kötelező törvényi előírásoknál sokkal alaposabb vizsgálatot biztosít majd. Az ügyet érintő további előrelépésekről tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.

A karnauba-viaszra vonatkozóan mindmáig nem rendelkezünk semmilyen információval arról, hogy mely ültetvényeken készültek a filmben bemutatott felvételek. Ebből következően az sem bizonyított, hogy azokat az üzemeket láthattuk-e egyáltalán, ahonnan a HARIBO közvetlen beszállítói szerzik be az ő alvállalkozóiktól az alapanyagot. 

A kérdéses pontok gyors tisztázásának érdekében kértük a WDR-t, hogy nevezze meg a szóban forgó ültetvényeket. A WDR-től azonban nem kaptunk kielégítő választ és nem ad számunkra további felvilágosítást.

A HARIBO álláspontja a fenti témában a következő: A társadalmi és etikai normák oszthatatlanok és nem képezhetik alku tárgyát. Munkánk során mindenkor ezt az elvet képviseltük. A WDR riportműsora most arra ösztönöz minket, hogy a beszállítóinkkal folytatott párbeszédünket még inkább elmélyítsük, ami teljesen független attól, hogy a bemutatott felvételek kapcsán bármilyen módon érintettek vagyunk-e vagy sem.

 

 


Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.