Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
16.01.2018

A karnaubaviasz valamint a sertéstelep és a zselatin témájával kapcsolatos tájékoztatás frissítése

A HARIBO megvédi magát a „ARD-Markencheck“ vádjaival szemben

  • A helyszíni ellenőrzések nem állapítottak meg semmilyen súlyos hiányosságot
  • A karnaubaviasz-ültetvényeken zajló rabszolgamunkával kapcsolatos vád nem igazolódott be. A WDR műsora, így visszatekintve „óriási túlkapásnak és hatásvadásznak“ minősíthető 
  • A beszállítói lánc átláthatóságának javítására megtörténtek az első intézkedések


Állatkínzás? Rabszolgamunka? A HARIBO-konszern elszántan küzd az „ARD-Markencheck“ októberi adásában felhozott vádak ellen, amely szerint a vállalat zselatin-beszállítói láncában olyan sertéstelepeket tűr meg, amelyek megsértik a felelős állattartás alapvető szabályait és törvénybe ütköző módon működnek. A WDR (Westdeutsche Rundfunk) ugyancsak ebben az adásában azt is állította, hogy a HARIBO olyan karnaubaviaszt használ, amelyet embertelen és törvényellenes körülmények között állítanak elő – sőt „rabszolgamunkáról“ is szó esett –, mindezt azonban a helyszíni ellenőrzések nem erősítették meg. Egy HARIBO-szóvivő szerint: „Átfogó auditálások eredménye azt mutatja, hogy az „ARD-Markencheck“ adásában felhozott vádak mértéktelenül felnagyítottak és torzítottak.

A beszállítói láncokat független auditorok vizsgálták meg

A HARIBO közvetlenül az adás után független és tanúsított auditorokat bízott meg azzal, hogy a beszállítók és azok nyersanyag-beszállítóinak körében ellenőrzést tartson annak kiderítésére, mi a valóság a felhozott vádakkal kapcsolatban. Ezek során a zselatin, mint alapvető nyersanyag, és a karnaubaviasz beszállítóit is átvilágították. A karnaubaviasz csak kis mértékben része egy, az édességiparban széles körben elterjedt fényezőanyagnak, amelyet a zacskóban forgalmazott termékdarabok, pl. a gumicukor-szemek összetapadásának megakadályozására használnak.

A HARIBO megbízásából lebonyolított auditok keretében a független szakemberek a HARIBO szóban forgó zselatin-beszállítóját ellenőrizték, valamint hat németországi gazdaságot vizsgáltak meg a legnagyobb alapossággal. Egyidejűleg több auditor dolgozott a karnaubaviasz területén működő beszállítók vizsgálatán. Ezen kívül Brazíliában is megvizsgáltak két karnaubaviasz nyersanyagbeszállítót és több karnaubaviasz ültetvényt. A vizsgálatok elsősorban az ottani munkafeltételekre vonatkoztak. Egy HARIBO-szóvivőt idézünk: „Az elhangzott vádakat nagyon komolyan vettük és nagy erőket mozgósítottunk annak érdekében, hogy rövid időn belül egy független és megalapozott összképet kapjunk.“

Nincsenek alapvető hiányosságok; a HARIBO sürgeti a karnaubaviasz betakarításán dolgozó segédmunkások tisztességes bérezését.

A független auditorok jelentései mindkét területen egyértelműek: sem a zselatin előállításában, sem a szóban forgó karnaubaviasz-ültetvényeken nem találtak alapvető hiányosságokat. A vágóhidakon és a megvizsgált gazdaságokban a munka a jogi és törvényes előírásoknak megfelelően zajlott, és minden, a felelős állattartásra vonatkozó szabályt betartottak. Az illetékes állategészségügyi hatóságok közvetlenül az adás után több üzemet is megtekintettek, de ők sem találtak törvénysértésre utaló jeleket.

A WDR adásában olyan felvételeket mutatott be, amelyeket az állatvédők éjszaka, közelebbről meg nem nevezett gazdaságokban készítettek, ahová illetéktelenül behatoltak. Hogy hol és mikor készültek ezek a felvételek, a WDR a HARIBO kifejezett kérésére sem fedte fel mindeddig.

Hasonló eredmény született a karnaubaviasszal kapcsolatban is. Minden Északkelet-Brazíliában megvizsgált ültetvényen saját akaratukból dolgoztak a munkások, akik leginkább a közelben laktak, és akiknek a karnauba begyűjtése lehetőséget biztosít arra, hogy az idénymunkában plusz jövedelemhez jussanak. Ezeken a helyeken az ellátás jó, a munkavédelem megfelelő, a munkaidő is ésszerű keretek között szabályozott, a bérezés pedig a betöltött munkakör és a teljesítmény szerint történik. A munkaadók senkit sem kötnek kényszerrel magukhoz pl. előre kitervelt eladósítással vagy más kizsákmányoló praktikákkal. Csak egy fiatalember volt a munkások között, aki még nem töltötte be a 18. életévét, két hónap híján. A HARIBO közleménye: „Nyomozásunk eredménye azt mutatja, hogy a rabszolgamunka vádja, ahogyan az az ARD-Markencheck adásában felmerült, nem igaz, és visszatekintve óriási mértékben felnagyított állítás. Nem hallgatjuk el, hogy csalódottak vagyunk, és csodálkozunk azon, hogy egy közszolgálati díjfizetéssel finanszírozott, közszolgálati műsorszolgáltató ilyenfajta hatásvadász eszközökhöz folyamodik. A WDR riportfilmjében olyan képeket mutatott az ültetvényekről, amelyekről a HARIBO kifejezett kérésére sem fedték fel, hogy hol és mikor készültek.

A helyszínen egyetlen hiányosságot állapítottak meg a független auditorok: mivel az egyes munkásokat teljesítménybérben fizetik, bizonyos esetekben a fizetés nem éri el a minimálbért. A HARIBO közleménye: „Erre vonatkozóan sürgetjük, hogy a bérezés minden esetben megfelelő legyen és teljesüljön legalább a törvényi követelmények minimuma. Szükség esetén megválunk egyes nyersanyag-beszállítóktól, amíg azok eleget nem tesznek az említett elvárásoknak. Ezen kívül jelenleg azt vizsgáljuk, hogyan járulhatnánk hozzá ahhoz – esetleg más vállalatokkal, hatóságokkal és civil szervezetekkel együtt -, hogy a teljes karnaubaviasz-iparban a szabályszerű eljárások érvényesüljenek, és tisztességes bért fizessenek.

A HARIBO nagyobb átláthatóságot szeretne a beszállítói láncban

A HARIBO a jövőben rendszeresen ellenőrzi beszállítóit, azok nyersanyag-beszállítóit pedig a törvényi előírásokon túlmenően is fokozottabban és gyakrabban fogja vizsgálni. Ez elsősorban a beszállítói lánc jobb átláthatósága érdekében történik. Különösképpen a feldolgozandó termékeknek a termelőig való visszakövetése történik majd alaposabban és gyorsabban, hogy az esetlegesen előforduló nem kielégítő állapotok a lehető leggyorsabban megszűnjenek. Egy fontos változtatás máris történt: a HARIBO a jelentősebb beszállítóival megállapodást köt arra vonatkozóan, hogy azok alapanyag beszállítóit, illetve a beszállítói lánc minden szereplőjét közvetlenül ellenőrizhesse és így azok közvetlen elérhetősége biztosítva legyen számára. „A rendszeres ellenőrzés ilyen mértékű kiterjesztése nagy ráfordítást igényel és nem valósítható meg egyik napról a másikra, de a továbbiakban még határozottabban kiállunk elképzeléseink mellett.“

További intézkedések lehetőségét vizsgáljuk; a körültekintő cselekvés fontosabb, mint a hirtelen kampányszerű fellépés

A HARIBO a leírtakon kívül további intézkedések bevezetését vizsgálja meg, hogy az etikai, a társadalmi és az ökológiai szabályokkal kapcsolatos igényeit jobban tudja érvényesíteni. Vállalatunk annak a módját keresi például, hogy hogyan tudna más, lényegesen nagyobb karnaubaviasz-felhasználókkal együtt a brazíliai helyszíneken még többet tenni a karnaubaviasz-iparág színvonalának további javítása érdekében.

A felelős állattartással kapcsolatban is keressük azokat a lépéseket, amelyek segítségével a HARIBO pozitívan befolyásolhatja ezt a tevékenységet. Már 2018 első negyedévében kidolgozásra kerül egy, a hatékony és megvalósítható javító intézkedéseket tartalmazó katalógus, amelyről rövid időn belül döntés is születik. HARIBO: „Több nagyobb volumenű témáról van szó, amelyekkel komolyan és körültekintően kell szembe néznünk. A kampányszerű cselekvés magában kevés, a további intézkedések meghozatalához időre van szükség.”

Bár az ARD-Markencheck konkrét vádjai nem bizonyultak igaznak, a HARIBO-rajongóknak a szóban forgó műsor utáni reakciói megmutatták, mennyire fontosnak tartják a fogyasztók a szociális, az etikai és ökológiai szabályokat. „Nagyon egyértelmű a véleményünk: kifejezetten jónak tartjuk ezt a hozzáállást, mert teljes mértékben megegyezik a jó vállalkozói gyakorlatról alkotott fogalmunkkal. Megígérhetjük vevőinknek és rajongóinknak, hogy a felmerült témákkal felelősségünk tudatában továbbra is foglalkozni fogunk.”

 

 


Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.