Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!
23.03.2018

A HARIBO közleménye „Markt“ és „plusminus“ adásokhoz

Karnauba-viasz: Nem közölt új információkat a „plusminus“

  • A „plusminus“-adás régi képeket mutatott be, de nem közölt új információkat
  • A HARIBO ismét kérte a WDR-t, hogy nevezze meg a forgatási helyszíneket, hogy kivizsgálhassa a gyanús mozzanatokat 
  • az auditok érdemi eredményeket hoztak, annak ellenére, hogy előzetesen bejelentettük őket

2018. március 23., Bonn. A HARIBO-csoport továbbra is kitart álláspontja mellett: A Westdeutsche Rundfunk a „plusminus“ adás számára készült, 2018. 03. 21-én sugárzott adásában megismételt állítás, hogy a HARIBO olyan carnauba-viaszt dolgoz fel, amelyet Brazíliában emberhez nem méltó és törvényellenes körülmények között készítenek, nem igazolható. A HARIBO az elmúlt év novemberében független és tanúsítvánnyal rendelkező auditorokat bízott meg azzal, hogy a karnauba-viasz beszállítóinál és ezek nyersanyag-beszállítóinál vizsgálja meg, hogy milyen munkafeltételek adottak a karnauba-viasz ültetvényeken. Ezzel válaszolt a vállalat közvetlen módon az „ARD-Markencheck“ sorozat egyik októberi adására.

Egy HARIBO-szóvivőt idézünk: „A vádakat nagyon komolyan vettük és nagy erőket fektettünk abba, hogy minél gyorsabban egy független és megalapozott helyzetjelentést kapjunk.“ Az auditorok nem találtak durva szabálysértéseket, csak néhány kisebb hibát regisztráltak. „Számunkra csalódás, hogy a WDR most megismétli a régi képeket, de nem közöl semmilyen új megállapítást. A WDR a mai napig kérésünk ellenére megtagad mindenféle információt azzal kapcsolatban, hogy hol készültek a most ismét adásba került felvételek. A WDR-t ismételten megkérjük, hogy bocsássa rendelkezésünkre a szóban forgó információkat. Erősen érdekeltek vagyunk abban, hogy a teljes karnauba-iparban javulás következzen be, de konkrét megnevezések nélkül természetesen semmit sem tudunk tenni.“

A független auditok megerősítették, hogy a munkafeltételek megfelelőek

A HARIBO az „ARD-Markencheck“ adása után megvizsgáltatta beszállítóit, a beszállítók két nyersanyagbeszállítóját valamint tíz ültetvényt Brazília északkeleti részén. Az audit főként a helyi munkakörülmények ellenőrzésére irányult. A független auditorok tapasztalatai egyértelműek voltak: minden ültetvényen önkéntesen dolgoztak a többnyire a környéken lakó emberek, akiknek a karnauba-betakarítás idénymunkáskát jelent és jól jön az ebből adódó plusz kereset. A helyszínen az ellátás jó, a munkavédelem megfelelő, mint ahogy a munkaidő is ésszerű keretek között szabályozott, a bérezés a betöltött munkahely és a teljesítmény szerint történik. A munkaadók senkit sem láncolnak magukhoz pl. előre kitervelt eladósítással vagy más kizsákmányoló praktikákkal. A munkát végzők – egy kivétellel – nagykorúak voltak. Csak egy fiatalembert találtak, aki két hónap híján még nem töltötte be a 18. életévét. A helyszínen egyetlen hiányosságot állapítottak meg a független auditorok: mivel az egyes munkásokat teljesítménybérben fizetik, bizonyos esetekben a fizetés nem éri el a minimálbért. Erre vonatkozóan sürgetjük, hogy a bérezés minden esetben megfelelő legyen és teljesüljenek a minimum törvényi követelmények.

Nincs más lehetőség, csak a bejelentett audit

A HARIBO határozottan visszautasítja azt a kritikát is, hogy a megbízásából lebonyolított auditok előre bejelentettek voltak, és emiatt nem mutatnak érdemi eredményt. Elsősorban a bejelentés csak néhány nappal az audit előtt történt, így az ültetvényeken alapvető változtatásokat már nem tudtak volna végrehajtani – pl. vizesblokk kiépítése. Másodsorban rendkívül tapasztalt auditorok vettek részt az ellenőrzésben, akik ismerik a helyi viszonyokat és a hasonló mezőgazdasági üzemeket, és nem könnyen megtéveszthetők. Harmadsorban pedig audit esetén mindig szükségünk van a nyersanyagbeszállítók és az ültetvénytulajdonosok közreműködésére. Mivel az egyes ültetvényekkel nincs közvetlen kapcsolatunk, csak az érintettek hozzájárulásával lehet ezeket az ellenőrzéseket lebonyolítani.

Északkelet-Brazíliában a karnauba-pálmából nyerik a karnauba-viaszt. Ez a pálmafajta csak azon a vidéken él meg, leginkább külön facsoportokban, egymástól távol eső helyeken, tehát nem is jellegzetes ültetvénynövényről van szó. A karanuba-viasz-betakarítás a régióban sokaknak plusz bevételt jelent, gyakran kis családi üzemekről van szó. A karnauba-viaszt a kozmetika, a gyógyszeripar és az autóipar területén dolgozzák fel, itt például a fényezőanyag összetevőjeként. Csak nagyon kis mértékben tartalmazza a karnauba-viaszt az édességiparban széleskörben elterjedt bevonóanyag, amely megakadályozza, hogy a zacskóban a termékdarabok, pl. a gumicukorszemek összeragadjanak.


Legfrissebb híreink

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.