Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Gumicukorka- egy legendás sikertörténet

Ha az édességről volt szó, az emberiség mindig nagyon találékony volt. Az első gumicukorka feltalálásáig azonban hosszú, göröngyös út vezetett, így addig más nassolnivalókkal kellett megédesíteni a mindennapokat. Az ókori görögök és rómaiak főleg süteményeket fogyasztottak, melyeket datolyalével vagy mézzel édesítettek. A középkorban fűszeres- és mézeskalácsokat fogyasztottak minden formában. A 16. században végül a hajósok behozták Közép-Amerikából Európába a kakaóbabot, ami gyorsan a különböző édességek új és sokoldalú alkotóelemévé vált.

Nádcukor- A luxuscikk

A különböző cukrok megjelenése az európai összetevők között egy döntő fejezet volt az édességek történelmében. Az arab világból érkező nádcukor - amit az első ezredforduló körül importáltak Velencén keresztül Európába - kezdetekben drága luxuscikknek számított. Csak a nemesség és a gazdag emberek engedhették meg maguknak, hogy ezt a cukrot fűszerként vagy gyógyszerként használják.

Cukorrépa- a luxus szabadsága

A szélesebb lakosság csak jóval később jutott hozzá a cukor nevű luxuscikkhez. Németországban csak a 19. század elején kezdték meg a cukorrépa termelését, majd a század közepétől vált megfizethető és mindennapi élelmiszerré.

Gumiarábikum - a döntő gumicukorka összetevő

A 19. században végül egy zseniális cukrász felfedezte, hogy a cukrot egy bizonyos akácfa gyantájából kivonható gumiarábikummal lehet kombinálni. A nyers gyantát felfőzték a cukorral és gyümölcsökkel, illetve egyéb ízesítőkkel gazdagították. Ezen az úton születtek az első puha gumicukorkák, többek között a HARIBO termékek elődjei is.

Zselatin, keményítő, agar - a gumiarábikum alternatívái

A gumicukorka előállításánál - mint ahogy a híres Goldbären-nél is - a HARIBO már régóta zselatint használ a gumiarábikum helyett. Ezzel az alapanyaggal lágyabb textúra, kellemesebb rágás és ízélmény érhető el. Néhány gumicukorkát keményítő vagy agar-agar (egy trópusi algafaj) felhasználásával gyártanak. Ezeket a termékeket vegetáriánusok és az iszlám hitet követők is fogyaszthatják.

Gyártás

Fruchtgummi Herstellung

Így kerülnek a Goldbären figurák a zacskóba!

Tudjon meg többet a gyártásról

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.