Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

A HARIBO gumicukorkák története Magyarországon

A HARIBO gumicukorka már évtizedek óta a magyar gyerekek és felnőttek egyik kedvenc csemegéje. Hazai történetének első legjelentősebb mérföldköve 2000 augusztusa, amikor megkezdődött Magyarországon az új termelőüzem építése. A nemesvámosi HARIBO gyár mintegy 23 ezer négyzetméteres földterületen, zöld övezetben épült.

2002. június 26-án látta meg a napvilágot az első Magyarországon készült  HARIBO gumicukorka, a Happy Cola. A HARIBO Hungária Kft. 2002 júniusában avatta fel termelőüzemét.  Kezdetben HARIBO Goldbären, Happy Cola, Tropi Frutti, Cumi, Happy Cherries, Wummis termékek gyártása folyt, de a termékskála  folyamatosan bővült. Az egyrétegű gumicukorkák mellett megkezdődött  a habosított termékek gyártása is.

2004-ben megjelentek a terméklistán a cukrozott termékek. A termelés volumene és a dolgozóink száma folyamatosan növekedett. 2004 áprilisában a HARIBO csoport magyarországi gyára elnyerte az Internationale Food Standard-IFS-minőségbiztosítási tanúsítvány legmagasabb fokozatát, valamint  a Superbrands kitüntetés arany minősítését is. Az egyrétegű, habosított és cukrozott gumicukorkák gyártása mellett a csak habosított gumicukorka, az Édes Egérkék (Süsse Mäuse) termék gyártása is megkezdődött.

2006-ban az addig két műszakos gumicukorka gyártás három műszakra bővült. Visszatekintve a kezdetekhez nem egészen négy év alatt a nemesvámosi gyár majd meghatszorozta termelési volumenét és dolgozóink száma pedig háromszorosára nőtt.  

2008-tól a növekvő piacrészesedés és a fogyasztói igények további kiépítése érdekében TV-reklámmal támogatjuk a HARIBO márkát.

2011 mozgalmas év volt a vállalat életében. A belföldi piacrészesedésünk meghaladta az 50%-t. Elnyertük az Év Legsikeresebb Promóciója díjat a Facebook kampányunkkal.  Az év végén pedig  a HARIBO tulajdonosai a magyarországi gyár termelőüzemének és gumicukorka gyártó kapacitásának bővítéséről döntöttek.

A 2012-es év nagy mérföldkő volt a vállalat életében, hiszen júniusban elindult a több mint 8.000m2-es gyárbővítési beruházás. Ebben az évben elnyertük a 2. Superbrands kitüntetést is.

A 2013 év legfontosabb eseménye az új gyáregység megnyitója volt. A 2012 márciusában indított fejlesztési, termelőkapacitás bővítési és információs technológia fejlesztési beruházást 2013 októberében sikeresen lezártuk.  A fejlesztés során 8 000 m2-rel bővítettük a gyárépületet, mellyel közel megdupláztuk a gyár területét. Ennek köszönhetően tovább növeltük gyártókapacitásunkat és szélesítettük a Magyarországon készített termékeink skáláját. A beruházás értéke meghaladta a 3,4 milliárd forintot, melyhez közel 800 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyertünk a  Széchenyi pályázat keretében. Az újonnan létesített munkahelyek száma meghaladta a 40-et.

Az év során folyamatosan zajlottak Facebook játékaink, ahol a szerencsés nyerteseket különleges HARIBO ajándékcsomagokkal leptük meg. Töretlenül bővült aktív HARIBO táborunk is, így a HARIBO Facebook oldalunknak december közepére már több mint 100 000-es rajongótábora volt. Január hónapban a HARIBO márka immár 3. alkalommal nyerte el a Superbrands kitüntetést. Májusban a  „Hogyan készül .. A HARIBO gumicukor?”  című TV műsort forgattuk a gyárban, melyet az OzoneNetwork csatornán vetítenek. Majd nyáron elkészült a magyar szinkronos HARIBO image film is, mely a cégcsoport és a HARIBO márka történetét mutatja be. A filmek a honlapunkon is megtekinthetők a Reklám & Marketing menüpont alatt.

A 2014-es év során egy egyedi drazsé termék gyártását indítottuk el. A Magyarországon gyártott termékek köre egyre bővült és egyre szélesebb termékpalettával rendelkezünk. Elnyertük a 4. Superbrand díjat és az év végére Facebook rajongóink aktív tábora meghaladta a 165 000 főt, így a Socialbakers  országos toplistája alapján az édesség kategóriában a 4. leggyorsabban növő vállalati oldal volt a HARIBO Hungáriáé.

2015-ben egy új kandírozó technológiával folytatódott a gyártásfejlesztés, amellyel a termékek felületét még fényesebbé tudjuk varázsolni.  A karbantartási részlegünk egy újabb épülettel és korszerű technikai háttérrel bővült. Márkaismertségünk meghaladta  a 90%-t az édességek között.  Elnyertük az 5. Superbrand díjat. A folyamatos termékportfólió frissítés eredményeként a HARIBO termékcsalád új tagokkal bővült. Bevezettünk egy joghurtos-gyümölcs ízű gumicukorkát, a JO’Obst-ot, mely két finom joghurt íz kombinációja egy termékdarabban. Ebben az évben került a kínálatba a kólaízű sziruppal töltött Happy Cola, valamint a legkedveltebb HARIBO gumicukorkákból összeállított a Starmix is.

2016-ban örömteli hírrel indult az év.  6X-os Superbrands díjazottak lettünk. Elindult új TV reklámunk a Goldbärennel. A termékkínálat több új termékkel bővült.  A boltok polcaira került egy új fajta gyümölcsös drazsécukorka, a zselével töltött Jelly Beans. A gumicukorkák széles választékát is gazdagítottuk a vegyes gyümölcs ízű extrudált Rainbow Frizzi és a koala tappancs alakú COaLA Tatzen gumicukorkákkal valamint a puha, banán ízű Habbanán habcukorkával.
A gyártóterület két teljesen automatizált csomagológéppel bővült. Ezekkel a fejlesztésekkel jelentősen magasabb élelmiszerbiztonságot és termék minőséget tudunk garantálni.

2017-ben ismét megkaptuk a Superbrands  kitüntetést 7. alkalommal, mely a kimagasló márkaminőség és a márkaépítésbe fektetett munka elismerése. Márkaismertségünk elérte a 95%-t. Egyedi drazsé termék  palettánk több új termékkel bővült, a habosított és a kétszínű drazsé cukorkákkal.

2018-8. alkalommal kaptuk meg a Superbrands  kitüntetést.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2019-ben 9. alkalommal lettünk Superbrands díjazottak. Termékkínálatunkat a fogyasztói igényeknek megfelelően alakítjuk, így januárban bevezettük az év legújabb gumicukorkáját, Wummis F!zz néven. A terméket kellemesen savanyú, intenzív, gyümölcsös íz jellemezi, lágyabb textúrával. A kandírozott termékszemek különböző, vidám színkombinációkban kerülnek a csomagolásba.

Gyártás

Fruchtgummi Herstellung

Így kerülnek a Goldbären figurák a zacskóba!

Tudjon meg többet a gyártásról

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.