Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

A HARIBO gumicukorkák története Magyarországon

A HARIBO gumicukorka már évtizedek óta a magyar gyerekek és felnőttek egyik kedvenc csemegéje. Hazai történetének első legjelentősebb mérföldköve 2000 augusztusa, amikor megkezdődött Magyarországon az új termelőüzem építése. A nemesvámosi HARIBO gyár mintegy 23.000 négyzetméteres földterületen, zöld övezetben épült.

2002. június 26-án látta meg a napvilágot az első Magyarországon készült  HARIBO gumicukorka, a Happy Cola. A HARIBO Hungária Kft. 2002 júniusában avatta fel termelőüzemét.  Kezdetben HARIBO Goldbären, Happy Cola, Tropi Frutti, Cumi, Happy Cherries, Wummis termékek gyártása folyt, de a termékskála  folyamatosan bővült. Az egyrétegű gumicukorkák mellett megkezdődött a habosított termékek gyártása is.

2004-ben megjelentek a terméklistán a cukrozott termékek. A termelés volumene és a dolgozók száma folyamatosan növekedett. 2004 áprilisában a HARIBO csoport magyarországi gyára elnyerte az Internationale Food Standard (IFS) minőségbiztosítási tanúsítvány legmagasabb fokozatát, valamint  a Superbrands kitüntetés arany minősítését is. Az egyrétegű, habosított és cukrozott gumicukorkák gyártása mellett a csak habosított gumicukorka, az Édes Egérkék (Süsse Mäuse) termék gyártása is megkezdődött.

2006-ban az addig két műszakos gumicukorka gyártás három műszakra bővült. Visszatekintve a kezdetekhez nem egészen négy év alatt a nemesvámosi gyár majd meghatszorozta termelési volumenét és dolgozóinak száma pedig háromszorosára nőtt.  

2008-tól a növekvő piacrészesedés növelése, és a fogyasztói igények kielégítése érdekében TV-reklámok támogatják a HARIBO márkát.

2011. mozgalmas év volt a vállalat életében. A belföldi piacrészesedés meghaladta az 50%-t. A HARIBO elnyerte az Év Legsikeresebb Promóciója díjat a Facebook kampányával. Az év végén pedig a HARIBO tulajdonosai a magyarországi gyár termelőüzemének és gumicukorka-gyártó kapacitásának bővítéséről döntöttek.

A 2012-es év nagy mérföldkő volt a vállalat életében, hiszen júniusban elindult a több, mint 8.000 négyzetméteres gyárbővítési beruházás. Szintén ebben az évben a HARIBO Hungária Kft. immár másodszor is elnyerte a Superbrands kitüntetést.

A 2013-as év legfontosabb eseménye az új gyáregység megnyitója volt. A 2012 márciusában indított fejlesztési, termelőkapacitás bővítési és információs technológia fejlesztési beruházás 2013 októberében sikeresen lezárult. A fejlesztés során 8.000 négyzetméterrel bővült a gyárépület, mellyel közel megduplázódott a gyár területe. Ennek köszönhetően a HARIBO tovább növelte gyártókapacitását és szélesítette a Magyarországon készített termékei skáláját. A beruházás értéke meghaladta a 3,4 milliárd forintot, melyhez közel 800 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert a Széchenyi pályázat keretében. Az újonnan létesített munkahelyek száma meghaladta a 40-et.

Az év során folyamatosan zajlottak a vállalat Facebook játékai, melynek során a szerencsés nyertesek különleges HARIBO ajándékcsomagokkal gazdagodhattak. Töretlenül bővült az aktív HARIBO tábor is, így a HARIBO Facebook oldalnak december közepére már több, mint 100.000-es rajongótábora volt. Január hónapban a HARIBO márka immár 3. alkalommal nyerte el a Superbrands kitüntetést. Májusban a  „Hogyan készül? Megmutatjuk! A HARIBO gumicukorka” című TV műsort a nemesvámosi gyárban forgatták, melyet az OzoneNetwork csatornán vetítettek. A filmek a honlapon is megtekinthető a Reklám & Marketing menüpont alatt.

A 2014-es év során egyedi drazsé termék gyártását indította el a vállalat. A Magyarországon gyártott termékek köre egyre bővült és egyre szélesebbé vált a termékpaletta. A HARIBO Hungária Kft. termékeivel negyedszer is elnyerte a Superbrands díjat és az év végére az aktív Facebook rajongótábor meghaladta a 165.000 főt, így a Socialbakers országos toplistája alapján az édesség kategóriában a nemesvámosi HARIBO gyár Facebook oldala volt a negyedik leggyorsabban növekvő vállalati oldal.

2015-ben egy új kandírozó technológiával folytatódott a gyártásfejlesztés, amellyel a termékek felületét még fényesebbé lehet varázsolni. A karbantartási részleg egy újabb épülettel és korszerű technikai háttérrel bővült. A márkaismertség meghaladta a 90%-t az édességek közötté, és immár ötödször kapta meg a HARIBO márka a Superbrands díjat. A folyamatos termékportfólió-frissítés eredményeként a HARIBO termékcsalád új tagokkal bővült. Bevezetésre került egy joghurtos-gyümölcs ízű gumicukorka, a JO’Obst, mely két finom joghurt íz kombinációja egy termékdarabban. Ebben az évben került a kínálatba a kólaízű sziruppal töltött Happy Cola, valamint a legkedveltebb HARIBO gumicukorkákból összeállított Starmix is.

2016-ban örömteli hírrel indult az év.  Hatszoros Superbrands díjazott lett a HARIBO. Elindult az új TV reklám a Goldbärennel. A termékkínálat több új termékkel bővült. A boltok polcaira került egy új fajta gyümölcsös drazsécukorka, a zselével töltött Jelly Beans. A gumicukorkák széles választékát gazdagította a vegyes gyümölcs ízű extrudált Rainbow Frizzi és a koala tappancs alakú COaLA Tatzen gumicukorka, valamint a puha, banán ízű Habbanán habcukorka. A gyártóterület két teljesen automatizált csomagológéppel bővült. Ezekkel a fejlesztésekkel jelentősen magasabb élelmiszerbiztonságot és termékminőséget tud a vállalat garantálni.

2017-ben a HARIBO márka hetedik alkalommal nyerte el a Superbrands kitüntetést, mely a kimagasló márkaminőség és a márkaépítésbe fektetett munka elismerése. A HARIBO márkaismertsége elérte a 95%-t, egyedi drazsé termék palettája több új termékkel bővült: a habosított és a kétszínű drazsé cukorkákkal.

2018-ban nyolcadszor kapta meg a vállalat a Superbrands kitüntetést.

A HARIBO Hungária Kft. büszke arra, hogy 2019-ben kilencedik alkalommal lett Superbrands díjazott. A vállalat a termékkínálatát a fogyasztói igényeknek megfelelően alakítja, így januárban bevezette az év legújabb gumicukorkáját, Wummis F!zz néven. A terméket kellemesen savanyú, intenzív, gyümölcsös íz jellemezi, lágyabb textúrával. A kandírozott termékszemek különböző, vidám színkombinációkban kerülnek a csomagolásba.

Gyártás

Fruchtgummi Herstellung

Így kerülnek a Goldbären figurák a zacskóba!

Tudjon meg többet a gyártásról

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.