FRUITGOM VAN HARIBO

Weetjes over de kleurrijke fruitgom van HARIBO

Fruitgom – een heerlijk snoepmomentje

Als het gaat om het uitvinden van zoetigheid, waren mensen altijd al zeer vindingrijk. De weg tot de uitvinding van de eerste fruitgom was echter lang, en de mensen moesten zich tijdens het leven van alledag met tal van andere zoetigheden troosten. Zo waren de oude Grieken en Romeinen vooral liefhebbers van bakkerswaren die gezoet waren met dadelsap of honing of gedrenkt in druivensap. Ook in de Middeleeuwen hield men van allerlei soorten peperkoek met verschillende aroma’s. In de 16e eeuw brachten zeevaarders tenslotte de cacaoboon vanuit Midden-Amerika mee naar Europa, die al spoedig na raffinage een ingrediënt voor de productie van lekkernijen bleek te zijn.

Ruwe suiker – een luxegoed
De komst van suiker in de Europese lijsten met ingrediënten was natuurlijk de beslissende mijlpaal in de geschiedenis van de zoete lekkernijen. De ruwe suiker, die rondom de eerste eeuwwisseling uit het Arabische gebied via Venetië naar Europa werd geïmporteerd, was echter aanvankelijk een duur luxegoed. Uitsluitend de adel en rijke burgers konden zich ruwe suiker permitteren.

Bietsuiker – de luxe democratiseert zich
Pas veel later kregen ook bredere lagen van de bevolking toegang tot het luxegoed suiker. In Europa begon men pas aan het begin van de 19e eeuw met de recent ontwikkelde bietsuikerproductie. Vanaf het midden van de 19e eeuw werd (biet)suiker uiteindelijk een betaalbaar en alledaags levensmiddel.

Gummi arabicum – het beslissende ingrediënt van vruchtengom
In de 19e eeuw ontdekten slimme suikerverwerkers, dat men suiker kon combineren met Gummi arabicum, de hars van een acaciaboom. De ruwe hars werd met de suiker aan de kook gebracht en onder toevoeging van vruchten- en smaakstoffen verkreeg men op deze wijze de eerste zachte vruchtengoms – de voorlopers van de beroemde HARIBO-fruitgom.

Gelatine, zetmeel, agar-agar – de alternatieven voor Gummi arabicum
Voor de productie van fruitgomproducten zoals de beroemde GOUDBEREN gebruikt HARIBO echter al heel lang geen Gummi arabicum maar varkensgelatine. Met deze grondstof bereikt men een zachtere consistentie en een meer aangename kauw- en smaakbelevenis. Enkele fruitgomproducten worden ook geproduceerd met behulp van zetmeel of agar-agar, een tropische algensoort. Deze artikelen kunnen zonder problemen ook worden genuttigd door vegetariërs of mensen met het islamitische geloof.

Fruitgom – van tekening met de hand tot eindproduct

Aan de oorsprong van iedere HARIBO-Fruitgom staat het creatieve idee van een productontwerper. En dat is op de eerste plaats handwerk: ieder nieuw snoepje van HARIBO wordt eerst met de hand als schets op papier gezet.

Computer en frees
De, met de hand gemaakte, tekening wordt vervolgens in een computer ingescand en in een driedimensionale, nauwkeurige modeltekening omgezet. De gegevens van deze modeltekening worden daarna aan een hightech-frees doorgegeven, waarmee de nieuwe fruitgomvorm in een gipsvorm gefreesd wordt. Uit het nu voorliggende prototype wordt tenslotte een herbruikbare vorm voor de productie vervaardigd, waarmee men zoveel gipsstempels kan produceren als men wil.

 

Poederkasten en gipsstempels
Op een transportketting worden nu vlakke kasten toegevoerd, die tot de rand gevuld zijn met fijn, glad gestreken zetmeelpoeder. In deze kasten worden vervolgens van bovenaf honderden van deze gipsstempels ingedrukt. In het zetmeelpoeder blijven hun afdrukken als vormholte achter.

De negatieve vorm beweegt zich op de lopende band voort tot het volgende productiestation, waar de verhitte, vloeibare fruitgom uit sproeiers in de negatieve vormen gegoten wordt.

De laatste stap
Na een droogproces in droogruimtes krijgen de fruitgomproducten tenslotte nog een laagje van bijen- en carnaubawas, die ze een glanzende look geeft en voorkomt dat ze aan elkaar kleven.
Nu zijn de snoepjes klaar om verpakt te worden. Daarna worden ze verstuurd aan onze klanten over de hele wereld.

Kids and Grown-ups love it so, the Happy World of Haribo