SPEKKEN VAN HARIBO

Weetjes over de zachte spekken van HARIBO

Waar komen marshmallows vandaan?

De oorsprong van de marshmallow gaat wel duizenden jaren terug. Er zijn bewijzen gevonden dat de Egyptenaren al een bereidingsvorm van deze zoete lekkernij hadden. Zij bakten deze in combinatie met granen en honing als een soort cake. Toentertijd was deze lekkernij alleen nog weggelegd voor farao’s en goden.
De moderne versie van dit lekkere stukje confiserie dateert uit ongeveer 1850 en vind zijn oorsprong in Frankrijk. Fransen noemden ze ‘’guimauves’’ en ze lagen vroeger in lange, pastelkleurige repen naast elkaar. Soms met een knoop erin. Wilde je een guimauve, dan werd er een stukje voor je afgeknipt.

Hoe worden marshmallows gemaakt?

Alle benodigde ingrediënten worden opgeklopt totdat er een schuimig mengsel ontstaat. Hierna wordt dit mengsel verwarmd en geëxtrudeerd met behulp van een spuitkop. Extruderen is een techniek om een massa(schuim) zijn vorm te geven door het door een spuitkop te persen. Afhankelijk van welke vorm spek er geproduceerd moet worden, wordt de spuitkop aangepast. Wanneer het schuim door de spuitkop geperst wordt, ontstaat er een lange sliert spek die verder over de productieband gaat.
Wat er verderop de productieband gebeurd, is afhankelijk van welke vorm en smaak spek we op dat moment aan het maken zijn. Zo wordt de sliert spek in sommige gevallen nog omhuld met een coating van bijvoorbeeld suiker, dextrose, kokosschilfers of chocolade. Tot slot wordt de sliert in stukjes gesneden, waarbij de snelheid van het snijden wordt aangepast op de gewenste lengte van het spekje.

Wist je dat…

  • Er in de Spekkenfabriek in Kontich dagelijks 7.500.000 spekjes worden geproduceerd?
  • Het 45 minuten duurt om een spekje te ontwikkelen van basisgrondstof tot verpakt product?
  • Het assortiment van HARIBO Chamallows heel divers is met wel 20 verschillende vormen?
  • Alle HARIBO Chamallows spekjes glutenvrij zijn?
  • Er ook seizoensgebonden artikelen gemaakt worden, zoals spekjes in het thema van Halloween, Kerst en Valentijn?
  • HARIBO Chamallows uitermate geschikt zijn om mee te ‘’koken’’? De HARIBO Chamallows Barbecue spekken zijn namelijk nóg lekkerder als je deze een krokant laagje op de bbq geeft, of in een chocolade fondue dipt.. De HARIBO Chamallows Mini’s kunnen zeer goed gebruikt worden als decoratie op cupcakes, of als topping op een beker warme chocolademelk.

Kids and Grown-ups love it so, the Happy World of Haribo