Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

HARIBO Lakritz – az édesgyökér fekete aranya

Az édesgyökér levéből kinyerhető medvecukor története egy évezredre vezethető vissza. A 18. századig főként gyógyszerként használták, amit ma már édes, fűszeres és sós alapanyagként is alkalmazunk az édességgyártásban. Régen ugyanis az édesgyökeret főként megfázás és gyomorbetegségek ellen alkalmazták. Már a hagyományos kínai gyógynövény-könyvek is említették az édesgyökeret, sőt az egyiptomi papirusztekercseken és Tutanhamon sírjában (ie. 1347-1339) is találtak rá utalást.

Szomjoltó és élelem a katonáknak

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Theophrastus (ie. 369-285) Arisztotelész tanítványa és a botanika alapítója írt az édesgyökér szomjoltó hatásáról. Azt mondják, hogy Nagy Sándor részben víz nélkül az édesgyökér segítségével élte túl a hosszú hadjáratokat, majd később a római légióban is szerves része volt a mindennapi ellátásnak. A francia és török katonák az 1. világháború alatt is édesgyökeret vittek magukkal élelemként.

Gyógyszertől-az élvezeti cikkig

Lakritz Medizin

Az ókori görögöknél és rómaiaknál sok orvos használta gyógyírként az édesgyökeret köhögés, nátha és hurutos gyulladás ellen. A középkorban még mágikus és gyógyító erőt is tulajdonítottak a növénynek. A reneszánsz idején az édesgyökér mint "édes gyógyszer" volt népszerű. A botanikai kézikönyv a 17. századból részletesen ismerteti a növényt és a gyökeréből nyert főzet felhasználási területeit.

Lakritz Pontefract Dunhills

1760-ban végül az angol kémikus, George Dunhill a hígított édesgyökér kivonathoz cukrot és egyéb összetevőket adott. Ez volt a medvecukor, mint édesség születése. A HARIBO 1925 óta gyártja a lakritz azaz medvecukor termékeket. Lehet az csiga formájú Lakritz Schnecken vagy Konfekt, édes vagy sós, a HARIBO Lakritz termékei a legkedveltebb finomságokhoz tartoznak. 1972 óta tartozik a "Dunhills Limited" a „Pontefract Cakes“-sel a HARIBO cégcsoporthoz.

Gyártás

Fruchtgummi Herstellung

Így kerülnek a zacskóba a Goldbären figurák

Tudjon meg többet a gyártásról.

Ön egy elavult böngészőt használ. Kérjük, frissítse böngészőjét, hogy a honlap használható legyen.