Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Fruitgom – van tekening met de hand tot eindproduct

 Aan de oorsprong van iedere HARIBO Fruitgom staat het creatieve idee van een productontwerper of een productdesigner. En dat is op de eerste plaats handwerk: ieder nieuwtje van het HARIBO-productenpalet wordt in de eerste stap met de hand als schets op papier gezet.

Computer en frees

Fräse

De met de hand gemaakte tekening wordt vervolgens in een computer ingescand en in een driedimensionale, nauwkeurige modeltekening omgezet. De gegevens van deze modeltekening worden daarna aan een hightech-frees doorgegeven, waarmee de nieuwe fruitgomvorm in een gipsvorm gefreesd wordt. Uit het nu voorliggende prototype wordt tenslotte een herbruikbare vorm voor de productie vervaardigd, waarmee men zoveel gipsstempels als men wil kan produceren.

Poederkasten en gipsstempels

Puderkästen Gipsstempel

Op een transportketting worden nu vlakke kasten toegevoerd, die tot de rand gevuld zijn met fijn, glad gestreken zetmeelpoeder. In de met vormpoeder gevulde kasten worden vervolgens van bovenaf honderden van deze gipsstempels ingedrukt. In het zetmeelpoeder blijven hun afdrukken als vormholte achter. 

De negatieve vorm beweegt zich op de lopende band voort tot het volgende productiestation, waar de verhitte, vloeibare fruitgommengsel uit sproeiers in fracties van een seconde in de negatieve vormen gegoten wordt. En reeds hebben meerdere honderden nieuwe fruitgommen het licht der wereld aanschouwd!

De laatste „make-up“

Das letzte "Make-up"

Na een relatief lang droogproces in droogruimtes krijgen de fruitgommentenslotte nog een laagje van bijen- en carnaubawas, die ze een glanzende look geeft en voorkomt dat ze aan elkaar kleven. 

Nu zijn de fruitgommen klaar om in een verpakkingsmachine automatisch gewogen te worden en in een zakje gedaan te worden, om vervolgens aan klanten in de hele wereld verstuurd te worden.

Extruderproducten

De zogenaamde extruderproducten vormen een uitzondering. Deze fruitgomproducten worden onder hoge druk en hoge temperaturen in zogenaamde strengpersen (extruders) vervaardigd. Extruderproducten worden vaak in gekonfijte vorm aangeboden.

U gebruikt een verouderde browser. Schakel over naar een actuele browser, zodat deze website correct kan worden weergegeven.