Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Kortbiografi Hans Riegel

Efter andra världskriget inledde Hans Riegel jr., tillsammans med sin bror Paul Riegel, det svåra arbetet med att återuppbygga företaget HARIBO som fadern Hans Riegel grundade i Bonn 1920.

De båda bröderna delade på arbetsuppgifterna. Hans Riegel jr. ansvarade för handelsrelationerna, medan den yngre brodern Paul Riegel (†2009) blev teknisk chef. Denna tidiga arbetsuppdelning visade sig vara mycket framgångsrik, något som hållit i sig fram till idag.

År 1947 avlägger Hans Riegel jr. ekonomiexamen på universitetet i Bonn. Han visar att han har en utomordentlig känsla för affärer genom att leda utvecklingen på sitt område med innovativa produkter. Han ser alltid till att ta reda på vad just "hans" målgrupp tänker och önskar. Inspiration hämtar han från barnserier, tidskrifter för ungdomar och serietidningar. "Jag älskar barn. De är mina kunder. Jag måste veta vilka godsaker de tycker om, vad de tänker och vilket språk de talar", menade Hans Riegel. Den nära kontakten med unga människor, särskilt skolungdomar, låg honom därför varmt om hjärtat. Ofta bjöd han in ungdomar för att tillsammans fira hans födelsedag. Det är just denna öppenhet inför nya saker och de höga kvalitetskraven som under flera årtionden stått som garant för HARIBO:s framgångar. Hans Riegel kände alltid ett behov av att återgälda unga människor för företagets framgångar, vilket var en av orsakerna till att han grundande Hans Riegel-stiftelsen för stöd av unga talanger.

Redan 1994 belönades Hans Riegel med storkorset av första klassen av Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden. Avgörande faktorer i detta sammanhang var hans sociala engagemang samt hans arbete för att främja idrottsaktiviteter. Hit hör bland annat hans insatser för badmintonsporten som på den tiden fortfarande var ganska okänd i Tyskland. Han hade själv blivit tysk mästare flera gånger, någon som han kommenterade på följande sätt: "Det var sånt som jag gjorde gärna och spontan". År 2009 belönades Hans Riegel med den "stora hedersdekorationen i guld" för sina insatser för och i Österrike under flera årtionden – ett uttryck för den nära koppling han kände framför allt till förbundslandet Steiermark. Här kunde han koppla av och varva ner i bergskogens enastående natur och leva ut sin passion för jakt.
Den nödvändiga fysiska konditionen för detta fick han genom att träna varje dag, ända upp i hög ålder. På så sätt kunde han med jämna mellanrum även förlänga sin licens som helikopterpilot. "Man måste ställa krav på sin kropp" var hans motto.

I maj 2010 upptogs Hans Riegel i den franska hederslegionen "Légion d`Honneur". Han var därmed en av hittills väldigt få utländska personer som fick ta emot denna utmärkelse för sina viktiga insatser. Hederslegionen, som en gång instiftades av kejsare Napoleon, är Frankrikes förnämsta stadsorden med bakgrund inom militären.

I 67 år var Hans Riegel ansvarig för handelsrelationerna på HARIBO och han var därmed den äldsta tjänstgörande vd:n i Tyskland. Inte undra på att företaget i hög grad har präglats av hans konsekventa ledarstil. Den världsberömda sloggan "HARIBO macht Kinder froh" har funnits sedan mitten av 1930-talet och sedan 1960 i sin utökade form ("und erwachsene ebenso"). Reklamsamarbetet och den personliga vänskapen med den tyske tv-personligheten Thomas Gottschalk har blivit legendarisk i Tyskland och har präglat HARIBO:s marknadsföring i 23 år.

Till Hans Riegels senaste affärsframgångar räknas produktinnovationer som "Fruity Cocktail, "Pandas" och fylld "Happy Cola" samt beslutet att på lång sikt säkra och utöka produktionen i Tyskland.

Hans Riegels kreativitet och beslutsamhet har under flera årtionden satt sin prägel på godisbranschen både i och utanför Tyskland.

Den 15 oktober 2013 gick Hans Riegel bort hastigt vid 90 års ålder.

Hans Riegel ägnade hela sitt liv åt HARIBO och strävade ända fram till slutet med stor entusiasm efter att förgylla människornas vardag med varumärket HARIBO.

Paul Riegel

Paul Riegel

Du använder en äldre webbläsare. Du måste uppdatera till en nyare webbläsare för att den här webbplatsen ska kunna visas korrekt.