Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakrits – det svarta guldet från lakritsroten

Historien om den populära lakritsen eller lakritsroten ur vars saft lakritsen utvinns, sträcker sig några årtusenden tillbaka i tiden. Det som vi idag avnjuter i söt, kryddig eller salt form användes ända in på 1700-talet som läkemedel. Lakritsroten ansågs nämligen vara effektiv mot förkylning och magåkommor. Redan i gamla traditionella kinesiska örtböcker talas det om lakritsrot och den figurerar även på papyrusrullar. Den sägs till och med ha hittats i Tutankhamons grav (1347–1339 f. Kr).

Törstsläckare och marschmåltid inom militären

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Redan Theophrastes (369–285 f. Kr.), elev till Aristoteles och botaniker, beskrev lakritsrotens goda egenskaper som törstsläckare. Alexander den stores (356–323 f. Kr.) trupper lär ha klarat de långa fälttågen delvis utan vatten eftersom de istället intog lakritsrot. Även senare, hos de romerska legionärerna, var lakritsroten ett permanent inslag i matransonerna. Franska och turkiska soldater hade till och med med sig lakrits i marschsäcken under första världskriget.

Från läkemedel till njutningsmedel

Lakritz Medizin

De gamla grekiska och romerska läkarna prisade lakritsroten som en dunderkur mot hosta, förkylning och katarr (inflammation av slemhinnorna). Under medetiden tillskrevs lakritsroten till och med magiska krafter. Under renässansen blev lakrits känd som "söt medicin". I en botanisk fackbok från 1600-talet beskrivs lakritsplantan och användningsområdena detaljrikt.

 

Lakritz Pontefract Dunhills

År 1760 blandade den engelske apotekaren George Dunhill förtunnad extrakt från lakritsroten med socker och andra ingredienser. Det var i detta ögonblick som idén om lakrits som sötsak föddes.

 

HARIBO har tillverkat lakritsprodukter sedan 1925. Rotella eller konfekt, dragerade eller salta – HARIBO:s lakritsprodukter hör till företagets populäraste godsaker. Sedan 1972 hör även "Dunhills Limited" med sina "Pontefract Cakes" till HARIBO-gruppen.

Tillverkning

Fruchtgummi Herstellung

Så hamnar Goldbären i påsen!

Läs mer om tillverkningen

Du använder en äldre webbläsare. Du måste uppdatera till en nyare webbläsare för att den här webbplatsen ska kunna visas korrekt.