Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Jo, jag undrar en sak...

Vi kanske kan svara på din fråga direkt!

 

Här har vi ställt samman svaren på konsumenternas vanligaste frågor.

 

Vad döljer sig bakom namnet HARIBO?

HARIBO står för HAns RIegel BOnn. Företagsgrundaren Hans Riegel föddes år 1898 i Friesdorf (en stadsdel i Bonn). År 1920 lät han införa sitt nygrundade enmansföretag i Bonn-Kessenich som akronym (ett ord som består av de inledande bokstäverna till ett eller flera ord) i staden Bonns handelsregister.

Kan man köpa bara en och samma färg av HARIBO:s Goldbären?

Goldbären in einer Geschmacksrichtung

Sortrena guldbamsar, det vill säga sorterade efter färg, finns endast att köpa i enkilospåsar i våra fabriksbutiker (i Bonn, Solingen, Mainbernheim och Wilkau-Haßlau i Tyskland) samt via HARIBO Tysklands nätbutik. I den så kallade Candy-Misch-baren i HARIBO:s fabriksbutiker kan man även själv sortera sina guldbamsar efter färg.

I livsmedelsbutikerna går det dock inte att köpa guldbamsar som är sorterade efter färg och därmed efter smak. De flesta konsumenter föredrar nämligen helt medvetet vår färgglada blandning av olikfärgade guldbamsar. Detta beror på att de flesta konsumenter tycker om omväxling och att blanda olika smaker. Vi ber kunder som föredrar vissa guldbamsesorter att ha överseende med detta.

Ur vilken växt utvinner man lakrits?

FAQ Süssholz

Lakrits utvinns ur jordstammen till lakritsroten (Glycyrrhiza glabra). Jordstammarna tvättas, skalas och torkas. Därefter rivs och kokas de i vatten. Resultatet är en svart, tjockflytande massa som gjuts till block innan den hinner svalna. De här lakritsblocken bryts först ner i mindre bitar, vilka sedan löses upp i varmt vatten och förtunnas tills rålakritsen lämpar sig för tillverkning av de olika lakritssorterna (lakritsrotextrakten måste vara minst tre procent).

Hur utvinns det socker som används vid tillverkning av HARIBO-produkter?

Det socker som vi använder dagligen och som även används inom industrin tillverkas av sockerbetor. Att betor har en hög andel socker upptäcktes inte förrän i mitten av 1700-talet. Den industriella sockerproduktionen tog dock inte ordentlig fart förrän vid sekelskiftet. Från och med mitten av 1800-talet blev betsocker ett prisvärt livsmedel som även bredare befolkningsgrupper hade råd med.

Fram till denna tidpunkt importerades rörsocker från Orienten eller från andra sidan Atlanten och var sedan införandet i Europa (runt 1000-talet) en dyr lyxvara som endast adeln och de rika hade råd att använda som krydda eller läkemedel. Så sent som under medeltiden var ett kilo rörsocker värt lika mycket som 100 kg vete.

I vilka färger och smakriktningar finns guldbamsarna?

Kan man besöka HARIBO:s godisfabriker?

Tillverkningen av HARIBO:s produkter regleras av extremt stränga och internationellt standardiserade hygien- och kvalitetsbestämmelser. Dessa så kallade "International Food Standard" (IFS) är till för att säkerställa högsta möjliga livsmedelskvalitet för konsumenterna. Tyvärr innebär detta att inga besökare får vistas i fabrikslokalerna under något moment av produktions- eller paketeringsprocessen. Vi ber därför alla HARIBO-fans om överseende med att vi inte kan erbjuda fabriksbesök.

Hittar du inte lämpligt svar på din fråga? Vår kundservice står till din tjänst. Gå till kontaktformuläret.

Du använder en äldre webbläsare. Du måste uppdatera till en nyare webbläsare för att den här webbplatsen ska kunna visas korrekt.