Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Geschiedenis Hoepman Suikerwerken B.V.

Hoepman Suikerwerken B.V. is van oorsprong een familiebedrijf en is gevestigd in het Noorden van Nederland te weten Hoogezand.
In 1895 zijn al de eerste stappen gezet die hebben geleidt tot het bedrijf Hoepman Suikerwerken B.V., de producent van drie artikelen: Spekken, Schuimblokken en Trekdrop.
In het jaar 2000 is Hoepman overgenomen door de HARIBO groep en produceert van de dag nog steeds spekken, schuimblokken en trekdrop.
Er werken momenteel bij Hoepman 40 mensen in vaste dienst.

De productie:

De productie van spekken bij HARIBO / Hoepman Suikerwerken B.V. Hoogezand.
Spekken, of zoals het vaak wordt gezegd “Spekkies” worden al heel erg lang door Hoepman / HARIBO geproduceerd.
In de kokerij van de spekjesfabriek worden de belangrijkste grondstoffen voor spekken (glucosestroop, suiker, dextrose en gelatine) volgens een vast recept samengevoegd.
Glucose is een stroopsoort, dextrose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Naast Suiker zorgen glucosestroop en dextrose voor de lekkere zoete smaak van spekken.
Gelatine wordt toegevoegd om de grondstoffen te binden en het spekje zijn bekende structuur te geven.
De bereiding van de spekken gaat als volgt:
In de kokerij worden de bovengenoemde grondstoffen volgens een traditioneel recept samengevoegd en gekookt totdat alle ingrediënten zijn gesmolten en er een deegmassa is ontstaan.

Na het koken worden de kleur- en smaakstoffen aan de deegmassa toegevoegd.
Het deeg wordt vervolgens in een beluchtingsmachine opgeklopt tot een geschuimde massa (dit lijkt op slagroom).
Deze schuimmassa wordt vervolgens met speciale spuitmachines tot spekstrengen gevormd en op koelbanden gespoten.
De spekstrengen worden vervolgens wanneer ze voldoende zijn afgekoeld, omhuld met zoete poeder of suiker (afhankelijk van het soort eindproduct: spekjes met zoete poeder of gesuikerde spekken). Tot slot worden de spekstrengen gesneden en verpakt in de juiste verpakking.

Hoepman maakt vele vormen, modellen en smaken. Naast de traditionele gedraaide spek, de ruitvorm (in diverse afmetingen), worden er de laatste jaren steeds meer andere vormen en figuren geproduceerd.
Voorbeelden hiervan zijn; visjes, fruitfiguurtjes en ronde mallows.
Het productieproces is steeds hetzelfde, alleen worden er steeds andere figuren / spuiten gebruikt en andere kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Eén van de specifieke kenmerken van spekken is de luchtigheid van de spekken. Een ander bijzonder aantrekkelijk aspect van spekken is de zachtheid, deze wordt verkregen door de combinatie van beluchten en de door Hoepman gebruikte ingrediënten.

De productie van Schuimblokken  bij Haribo / Hoepman Suikerwerken B.V. Hoogezand.
Hoepman is de enige fabrikant in de hele wereld die dit unieke product maakt.
Schuimblokken is een lekkernij van 'vroeger' met vanillesmaak, kenmerkend is de structuur van dit artikel. Het smelt in de mond.
De belangrijkste grondstoffen voor schuimblokken zijn:

  • dextrose = druivensuiker
  • glucosestroop
  • aroma
  • natuurlijke kleurstoffen


In de kokerij worden de glucosestroop, dextrose en water volgenseen bepaald recept in een geautomatiseer de installatie afgewogen en gekookt tot alle ingrediënten zijn gesmolten en weer teruggekoeld.
Het deeg wordt vervolgens in een zgn. beluchtingsmachine opgeklopt tot een geschuimde massa.
Aroma’s en de benodigde kleurstoffen worden hierna toegevoegd.
De gekleurde deegmassa's worden met een speciale spuitmachine tot brede schuimstrengen gevormd.

De schuimblokken gaan vervolgens de droogkasten in worden gedroogd.
De droogkasten worden volledig automatisch bestuurd en bewaakt.
Na het droogproces zijn de schuimblokken hard en kunnen deze worden ingepakt.

Hoepman heeft naast de traditionele vanille schuimblokken nu ook een smaakvariant, een frisse aardbei schuimblok. Deze laatstgenoemde smaakvariant wordt erg veel gegeten in Spanje.

De productie van trekdrop bij HARIBO / Hoepman Suikerwerken B.V. Hoogezand.

Hoepman produceert naast schuimblokken en spekken, één dropartikel t.w., TREKDROP. 
Trekdrop is echt een Hollands authentiek dropartikel, dat al bijna 75 jaar op de markt is. Dit product kent een grote groep loyale kopers.
Het artikel "TREKDROP" maakt Hoepman sinds 1925. Voornamelijk Nederlandse consumenten eten veel trekdrop.
Trekdrop is verkrijgbaar in 2 varianten, 1 variant t.w. de traditionele “zoete “, en een nieuwe variant trekdrop DUO met banaansmaak.

Trekdrop is een zacht, zoete dropsoort met een geheel eigen smaak. Het product wordt exclusief door Hoepman Suikerwerken B.V. gemaakt.
De belangrijkste grondstoffen die nodig zijn voor het maken van trekdrop zijn glucosestroop, suiker, gelatine, dextrose, salmiakzout, aroma’s en zoethoutwortelextract.
Zoethoutwortelextract wordt gemaakt van gedroogde wortelstok van de plant “Glycyrrhiza glabra”.
De plant komt vooral voor in sub-tropische gebieden, zowel in het wild als wel cultuurgewas.
Deze zoethoutwortel zorgt voor de lekkere dropsmaak.

Genoemde grondstoffen en nog enkele andere ingrediënten zoals aroma's, worden gemengd in een grote kookinstallatie. Vervolgens wordt alles gekookt tot een vloeibare massa ontstaat en alle grondstoffen zijn opgelost. De drop wordt dan op koelbanden gegoten, in kasten verder gekoeld en gedroogd en vervolgens in repen gesneden en ingepakt en verzonden naar de winkels.

Hoepman heeft een uniek productiesysteem omdat veel dropfabrikanten de dropmassa (wordt wel deeg genoemd) in malletjes spuiten, die de vorm van munten of andere figuurtjes hebben.

PRODUCTIE

Herstellung

Zo komen de Goudberen in hun zakje!

meer te weten komen over de productie
U gebruikt een verouderde browser. Schakel over naar een actuele browser, zodat deze website correct kan worden weergegeven.