DROP VAN HARIBO

Weetjes over de geliefde dropproducten van HARIBO

Drop – het zwarte goud van de zoethoutwortel

HARIBO maakt al jarenlang lekkere drop die geliefd is bij zowel jong als oud. De eerste HARIBO dropjes rolden van de band in 1925 en sindsdien heeft HARIBO een kleurrijk en smaakvol assortiment ontwikkeld aan allerlei verschillende drop producten. Waar drop hoofdzakelijk zwart en donker is, voegt HARIBO met haar vrolijke producten hier wat kleur aan toe. Zacht-zoet, gesuikerd, zout of dragees met dropsmaak. Alle HARIBO dropproducten behoren absoluut tot de meest geliefde lekkernijen.

Dat drop enorm geliefd is als snoep, blijkt wel uit de geschiedenis van dit product. Het wordt ook niet voor niets het zwarte goud van de zoethoutwortel genoemd. Al werd het lang niet altijd gegeten als snoepje. Tot in de 18e eeuw werd de zoethoutwortel, uit wiens sap drop gewonnen wordt, hoofdzakelijk als geneesmiddel beschouwd. Zoethout werd namelijk met name gebruikt tegen verkoudheid en maagklachten. In de tijd van de Romeinen werd de zoethoutwortel gebruikt om de dorst te lessen en vormde zoethout een vast bestanddeel van de dagelijkse voedselrantsoenen. In de Middeleeuwen werden aan zoethout zelfs magische krachten en wonderbaarlijke genezingen toegeschreven. En tijdens de Renaissance werd drop als "zoet medicijn" gewoonweg populair. In het jaar 1760 voegde de Engelse apotheker George Dunhill uiteindelijk suiker en andere ingrediënten toe aan het verdunde extract van de zoethoutwortel. Dit was het geboorteuur van drop als snoepgoed.


Uit de wortels van de zoethoutstruik verkrijgt men door een complexe procedure een zwarte, dikvloeibare massa – het uitgangsproduct voor dropartikelen. Afhankelijk van het product worden aan deze ruwe drop ingrediënten toegevoegd zoals suiker, glucosestroop, tarwemeel, gemodificeerd zetmeel of gelatine, keukenzout en diverse aroma's.

De consistentie en de vormbaarheid van drop worden geregeld via het gehalte aan zetmeel of geleermiddel. Uit de desbetreffende samenstelling van al deze ingrediënten ontstaan zo de verschillende HARIBO drop producten.

Drop-snoep combinaties, ook wel ‘snoeperig drop’ genoemd

Voor de productie van drop-snoep combinaties wordt geperste drop met suikerpasta's tot verschillende smaakrichtingen gecombineerd. Zo worden bijvoorbeeld blokjes uit verschillende lagen geproduceerd, zoals bij de drop/kokos-combinatie met echte kokos, die tot de absolute HARIBO-klassiekers behoort.

Dropdragees - drop met een hard suikerlaagje

Bij dropproducten in drageevorm wordt een dropkern met een suikerhuls omhuld. Zeer populair zijn bijvoorbeeld de HARIBO Stafetten.

Zoute drop

Zoute drop is een specialiteit met een hoger salmiakpercentage: van 1 tot 2 procent. Normaal gesproken worden deze producten ook gekonfijt, zoals bijvoorbeeld de HARIBO Krakelingen.

De productie van drop – raspen, koken en in vormpjes gieten

De grondstof voor alle drop producten is de wortelstok van de zoethoutstruik (Glycyrrhiza glabra). De uitgegraven wortels worden gewassen, geschild, gedroogd, vervolgens geraspt en met water uitgekookt. Het resultaat is een zwarte, dikvloeibare massa, die voor het afkoelen in blokken gegoten wordt. Deze nog ruwe blokken worden tenslotte door HARIBO verder bewerkt om tot de uiteindelijke dropjes te komen.

In de "keuken" van HARIBO
In de "keuken" van HARIBO worden de dropblokken eerst klein gesneden en de stukken die daarbij ontstaan in warm water opgelost. Voor de typische smaak van de verschillende soorten drop moeten deze echter minstens 3% zoethoutextract bevatten. Afhankelijk van het product kunnen er nog suiker, glucosestroop, tarwemeel, gemodificeerd zetmeel of gelatine, keukenzout en diverse aroma's toegevoegd worden.
Door de toevoeging van zetmeel of geleermiddel worden de consistentie en vormen van de drop producten bepaald.

Gegoten en geperste drop
In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen gegoten en geperste drop. Bij de gegoten drop wordt het uitgangsproduct tot een dikke stroop ingekookt en vervolgens - net als bij fruitgom - met behulp van gietinstallaties in vormen gegoten. Nadat de massa gedroogd is, worden de dropdelen met bijen- en carnaubawas hoogglanzend gemaakt. Geperste drop wordt daarentegen gekookt om deze vervolgens te extruderen. Dit betekent dat het product onder hoge temperaturen en met hoge druk door een sproeier in specifieke vormen wordt geperst, zoals bijvoorbeeld onze HARIBO Rotella.
 

Kids and Grown-ups love it so, the Happy World of Haribo