VAN KEUKEN TOT WERELDMARKTLEIDER

Een merk met geschiedenis

1920

De bedrijfsoprichting

Hans Riegel, geboren in Friesdorf bij Bonn in 1893, sluit na zijn schooltijd een opleiding als snoepkoker af. Hij werkt meer dan 5 jaar bij de firma Kleutgen & Meier.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt Hans Riegel vennoot van de firma Heinen in Bonn-Kessenich, die vanaf dat moment Heinen & Riegel heet. Maar al in 1920 wordt Hans Riegel zelfstandig met zijn eigen firma. In de Bergstraße in Kessenich, toentertijd nog een voorstad van Bonn, koopt Hans Riegel een huis waarin hij de eerste productielocatie inricht. Het startkapitaal bestaat uit een zak suiker, een marmeren plaat, een kruk, een stenen fornuis, een koperen ketel en een wals.

Hier, in een kleine keuken op de binnenplaats, begint het verhaal van het inmiddels wereldbekende bedrijf. Op 13 december 1920 laat Hans Riegel de firma HARIBO, als acroniem voor HAns RIegel BOnn, in het handelsregister van de stad Bonn opnemen. In 1921 trouwt Hans Riegel met zijn vrouw Gertrud. Zij wordt de eerste medewerkster van de jonge firma.

dansbeer

1922

De DANSBEER, het begin van een internationaal succes

Al in 1922 legt Hans Riegel de eerste steen voor het latere internationale succes van de firma HARIBO: hij vindt de DANSBEER uit – een berenfiguur van fruitgom, die later beroemd wordt als de legendarische HARIBO GOUDBEER. Deze DANSBEER is nog geïnspireerd op de gedresseerde beren die nog tot in de 19e eeuw optreden op jaarmarkten en andere feestelijkheden, als vast onderdeel van het entertainmentprogramma. De DANSBEREN van fruitgom waren groter dan de huidige GOUDBEREN, maar ook slanker. Al snel worden de DANSBEREN een klassieker van het HARIBO-assortiment.

1923 – Der erste Firmen-PKW

1923

De eerste bedrijfspersonenauto

De stijgende vraag naar snoep vereist een investering in moderne transporttechniek voor de verkoopsector: In het jaar 1923 schaft de firma HARIBO haar eerste, met reclameborden uitgeruste personenwagen aan. Hiermee ontvingen de klanten voortaan hun levering. Tot op dit moment werd de dagproductie nog met de fiets bezorgd door zijn vrouw én medewerkster Gertrud.

Midden jaren '20

Midden jaren '20

Familie Riegel

In 1923 werd de oudste zoon Hans geboren. In 1924 dochter Anita en in het jaar 1926 zoon Paul.

de eerste dropproductie

1925

De eerste dropproductie

Slechts drie jaar na de uitvinding van de DANSBEER legt Hans Riegel in 1925 de tweede grondsteen van het HARIBO-succesverhaal: hij begint met de productie van dropproducten. Een eerste verkoophit zijn dropstaven met daarop de naam HARIBO geperst. Al snel volgen vele andere droplekkernijen, onder andere de nu wereldberoemde drop Rotella. En de DANSBEER krijgt een neefje: de zogenaamde ZWARTE BEER.

een legendarische reclameslogan

De jaren '30

Een legendarische reclameslogan

In 1930 heeft HARIBO al 160 medewerkers in dienst. Een verkooporganisatie van vertegenwoordigers voorziet nu heel Duitsland van HARIBO-producten.

In het midden van de jaren ’30 introduceert HARIBO de reclameslogan ‘’HARIBO macht Kinder froh’’. In 1930–1933 wordt het hoofdgebouw van het huidige fabriekscomplex in Bonn voltooid. Net voor de Tweede Wereldoorlog rust het bedrijf op een stevige basis met ca. 400 medewerkers.

1939-1945 oorlogstijden

1939 – 1945

Oorlogstijden

Tijdens de oorlog loopt de verkoop van de firma HARIBO terug, hetgeen vooral te wijten is aan de toenemende schaarste aan grondstoffen. In 1945 sterft, op pas 52-jarige leeftijd, de bedrijfsoprichter Hans Riegel. Zijn vrouw Gertrud neemt in de eerste periode na de Tweede Wereldoorlog de leiding van de zaken over.

1945-1950 de generatiewisselingl

1945-1950

De generatiewisseling

De wederopbouw van de firma begint meteen na het einde van de Tweede Wereldoorlog in het jaar 1945 met slechts ca. 30 medewerkers. Wanneer in 1946 de broers Hans en Paul Riegel uit krijgsgevangenschap terugkomen, nemen zij van hun moeder de leiding van de firma over.
Het succes laat niet lang op zich wachten: HARIBO breidt uit en heeft in het jaar 1950 – slechts vijf jaar na de oorlog – al ca. 1.000 medewerkers in dienst.

1960 goudberen

1960

De GOUDBEREN komen op de markt

In 1960 komen de HARIBO GOUDBEREN op de markt, als opvolgers van de DANSBEREN. Dit is het geboortejaar van een zoet cultproduct.

1962 eerst reclame op televisie

1962

HARIBO maakt voor het eerst reclame op televisie

Aan het begin van de jaren ’60 is de televisie een nieuw medium. Bij HARIBO ziet men al vroeg in dat dit een belangrijk medium is om reclame te maken. In 1962 wordt voor de eerste keer op de Duitse televisie reclame uitgezonden voor HARIBO.
In het midden van de jaren '60 wordt de reclameslogan „HARIBO macht Kinder froh“ succesvol aangevuld met de toevoeging „und Erwachsene ebenso“. HARIBO is er voor iedereen.

geregistreerd handelsmerk

1967

De GOUDBEREN worden als handelsmerk geregistreerd

Het enorme succes van de GOUDBEREN zet HARIBO ertoe aan om een officiële geboorteakte te laten opstellen voor de GOUDBEREN: in 1967 worden de GOUDBEREN door het Duits octrooibureau officieel erkend als geregistreerd handelsmerk.

De gooudberen veranderen van vorm

1978

De GOUDBEREN veranderen van vorm

In de jaren '70 veranderen de esthetische normen bij klanten en consumenten. En zo verandert ook de vorm van de GOUDBEREN: de oorspronkelijke, relatief wijd naar buiten wijzende voetstand wordt herroepen. In plaats daarvan krijgen de GOUDBEREN hun meer compact, gestileerd uiterlijk, dat ze tot vandaag de dag behouden hebben.

De goudberen veranderen van kleur

1989

De GOUDBEREN veranderen van kleur

Ruim tien jaar nadat ze een nieuwe vorm kregen, wordt ook de kleur van de GOUDBEREN aangepast. Ze worden iets bleker van kleur, omdat ze nu gemaakt worden met vruchten- en plantaardige concentraten. Op de verpakking duikt voor de eerste keer de gele Goudbeer-illustratie met rode strik op.

marketing

1994

HARIBO reclames ook op de Nederlandse televisie

Vanaf begin jaren ’90 is HARIBO ook in Nederland op de televisie te zien. Van 1994 tot 2003 speelt Peter Jan Rens, beter bekend als ‘’Meneer Kaktus’’, in onze commercials. Deze commercials swingden de pan uit. Want wie wilt er nou niet in een zwembad vol met snoep duiken, of op een reuze (snoep)zak trampolinespringen? Onbegrijpelijk Haribo, onbegrijpelijk lekker.

Dulcia

1996

Het begin van de marshmallowproductie

In het jaar 1996 neemt HARIBO de Belgische zoetwarenfirma Dulcia over, die al tientallen jaren lang de zeer geliefde Dulcia marshmallowproducten SOFT-KISS, COCO-BALLS en ROMBISS produceert. HARIBO gaat naast fruitgom en drop nu ook marshmallows produceren en verkopen.
Voor de consumenten verandert er niet veel na de integratie van Dulcia in het HARIBO-concern. HARIBO staat garant voor de traditioneel hoge productkwaliteit van de in België geproduceerde producten. Alleen gecertificeerde leveranciers krijgen de opdracht tot de levering van grondstoffen en het productieproces wordt uiterst nauwkeurig gecontroleerd.

2003

2003

HARIBO: meest vertrouwenswaardig zoetwarenmerk van Duitsland

Sinds 2003 wordt HARIBO in de grootste, jaarlijks uitgevoerde Europese consumentenstudie, van de „European Trusted Brands“, meerdere malen na elkaar gekozen tot het meest vertrouwenswaardige zoetwarenmerk.

Bonn eert Paul Riegel

2006

Bonn eert Paul Riegel

De stad Bonn eert Paul Riegel vanwege zijn „voortreffelijke verdiensten“, die hij voor de economie van de stad Bonn verworven had, met de inschrijving in het „Gouden boek“ van de stad.

85 jaar HARIBO-GOUDBEREN

2007

85 jaar HARIBO-GOUDBEREN!

Op hun 85e verjaardag krijgen de GOUDBEREN een nieuw recept, een nieuw zakdesign – en allemaal hetzelfde, vrolijke lachje. Als zesde smaakrichting wordt "appel" extra toegevoegd.

Chamallows - schuimsuiker van topklasse

In het midden van 2007 vindt de merktransformatie van alle Dulcia-producten in het merk HARIBO Chamallows plaats, om in het segment van de spekken een wereldwijd uniforme merkpresentatie te garanderen.

2008-tuifly

2008

Reclame in de lucht

In december 2008 stijgen 2 Boeings 737-800 van TUI Fly op. Ze dragen een heus HARIBO-GOUDBEER design!

Paul Riegel sterft

2009

Paul Riegel sterft op de leeftijd van 83 jaar

Mede-eigenaar Paul Riegel sterft in augustus 2009 plotseling en onverwachts. Paul Riegel, die na de oorlog samen met zijn broer Hans Riegel het vaderlijk bedrijf had overgenomen, was bij HARIBO verantwoordelijk voor productie en techniek. Als ervaren knutselaar had hij vele machines zelf ontwikkeld en in zijn eigen bedrijfswerkplaats gemaakt. Tot zijn meest bekende uitvinden behoort de droprotello-wikkelmachine.

backyard

2010

90 jaar HARIBO!

‘’HARIBO maakt kinderen blij, ouderen horen ook daarbij’’. Wie kent hem niet, deze wereldberoemde, vertrouwde reclameslogan? Op 13 december 2010 wordt de inmiddels globaal opererende onderneming HARIBO 90 jaar!

90 jaar HARIBO-Goudberen

2012

90 jaar HARIBO-GOUDBEREN!

Wie kent ze niet, de legendarische HARIBO GOUDBEREN? Generaties houden ervan en zijn er groot mee geworden. Voor het 90-jarige jubileum eert HARIBO de GOUDBEREN met een opvallende, limited edition verpakking.

Hans Riegel sterft

2013

Hans Riegel sterft op de leeftijd van 90 jaar 

Mede-eigenaar Hans Riegel sterft in oktober 2013 plotseling en onverwachts. Hans Riegel, die na de oorlog samen met zijn broer Paul Riegel het vaderlijk bedrijf had overgenomen, leidde 67 jaar de commerciële bezigheden van het bedrijf. Het is dus niet verwonderlijk dat de leiding van het merk HARIBO vooral gekenmerkt was door de continuïteit van zijn stijl. Zijn creativiteit en vastberadenheid kenmerkten tientallen jaren de zoetwarenbranche in Duitsland en over de landsgrenzen heen.

kantoor

2015

Integratie HARIBO Nederland & HARIBO België

In 1953 is HARIBO Nederland in Breda van start gegaan. In 1992 werd HARIBO België BVBA opgericht. Begin 2015 zijn HARIBO Nederland en HARIBO België samengevoegd tot HARIBO The Netherlands & Belgium B.V. In december 2015 is ons nieuwe pand in Breda geopend, van waaruit we de Nederlandse en Belgische consumenten elke dag een stukje vrolijker proberen te maken!

Minder suiker

2018

Nieuw van HARIBO: 30% minder suiker

HARIBO biedt keuze voor iedereen. Dat deden we al met bijvoorbeeld ons vegetarisch aanbod, maar sinds begin 2018 hebben we ook een aanbod van heerlijke snoepjes voor wie bewust let op zijn of haar suikerinname. Onze 30% minder suiker varianten hebben nog steeds dezelfde lekkere, fruitige smaak die je altijd al gewend was van HARIBO fruitgom.

Kids and Grown-ups love it so, the Happy World of Haribo