Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakrits – riv, koka och formgjut

Råvara för alla lakritsprodukter är jordstammen till lakritsroten (Glycyrrhiza glabra). Jordstammarna grävs upp och tvättas, skalas och torkas. Därefter rivs de och kokas i vatten. Resultatet är en svart, tjockflytande massa som gjuts till block innan den hinner svalna. De här stenhårda standardblocken av rålakrits levereras därefter till HARIBO:s produktionsanläggningar för vidare bearbetning.

I HARIBO-köket

I "köket" hos HARIBO bryts lakritsblocken först ner i mindre bitar, vilka löses upp i varmt vatten. För att de olika lakritssorterna ska få sin typiska smak måste de dock innehålla minst tre procent extrakt av lakritsrot. Beroende på vilken produkt som ska tillverkas tillsätts även socker, glykossirap, vetemjöl, modifierad stärkelse eller gelatin, koksalt och diverse aromer. Genom att tillsätta stärkelse eller geleringsmedel kan man reglera lakritsprodukternas konsistens och formbarhet.

Gjut- och presslakrits

Lakritz Press

Principiellt skiljer man mellan gjut- och presslakrits (även kallad mjuklakrits). När det gäller gjutlakrits kokas utgångsprodukten ner till en tjockflytande sirap och gjuts sedan, precis som vingummiprodukter, med hjälp av gjutanläggningar i lådor med negativformer av majstärkelse. När massan har torkat behandlas lakritsbitarnas yta med bi- och karnaubavax som ger en vacker glans.

Presslakrits däremot kokas och extruderas därefter, vilket innebär att den pressas i form med ett munstycke under högt tryck och hög temperatur. Detta förfarande används till exempel för produkten Rotella.

Lakritskonfekt

Lakritz Konfekt

För att tillverka lakritskonfekt kombinerar man presslakrits och sockerpasta i olika smakriktningar. På detta sätt tillverkar man till exempel tärningar av olika lager, som bland annat den populära kombinationen mellan lakrits och kokos som hör till HARIBO:s riktiga klassiker.

Dragerad lakrits

Lakritz dragiert

En lakritskärna med sockeröverdrag. Särskilt populära är produkterna STAFETTEN, SALI-KRITZ och VIOLA.

Kombinationslakrits

Lakritz Vampire

Kombinationsprodukterna hör till gruppen gjutlakrits. Vingummi och lakrits gjuts tillsammans i en form. Med denna metod tillverkas bland annat HARIBO:s populära vampyrer.

Saltlakrits

Lakritz Salz

Saltlakrits är en specialitet med högre andel salmiak på upp till två procent. I regel är dessa produkter även kanderade som till exempel våra salta kringlor SALZBREZELN.

Du använder en äldre webbläsare. Du måste uppdatera till en nyare webbläsare för att den här webbplatsen ska kunna visas korrekt.