Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Historien om HARIBO Lakrids A/S

1926: Christian Hansen etablerer Sukkervarefabrikken Danmark

Kimen til HARIBO LAKRIDS A/S bliver lagt i 1926, hvor Christian Hansen etablerer Sukkervarefabrikken Danmark. På det tidspunkt har han arbejdet med sukkervarefremstilling i over 40 år, og nu har han lyst til at starte for sig selv.  

Sønnen Eckhof Hansen kender også branchen godt. Fra han var 10 år, har han gået til hånde på fabrikken, hvor faderen arbejdede. Derfor får Eckhof Hansen en central rolle på den nye virksomhed lige fra starten, og allerede som 25-årig overtager han den forretningsmæssige ledelse.

Frem til 1935: Importør af tyske skumfigurer

Det er sønnen Eckhof Hansen, som knytter forbindelsen til den vingummi- og lakridsfabrik i Bonn, som senere ender med at købe Sukkervarefabrikken Danmark. I en avisartikel fra 1943 fortæller hans far, Christian Hansen:

”Min søn hjembragte fra en ferierejse til Hamborg et lille udvalg af skumfigurer. Vi mente, at disse kunne sælges herhjemme og satte os i forbindelse med producenten, en stor fabrik i Bonn, og så blev vi importører af skumfigurer og andre lakridsfigurer.”

1935: Hans Riegel og Eckhof Hansen etablerer HARIBO Lakrids A/S

I løbet af 1930’erne ophører importen af udenlandske varer næsten helt. Eckhof Hansen og den tyske fabrikant Hans Riegel finder dog på en løsning: De etablerer HARIBO Lakrids A/S i 1935 og starter en egentlig produktion af lakrids i Danmark. Fabrikken ligger på Frederiksberg, og et af de første produkter er Skipper Skrå.

På fabrikken har man ”de mest moderne maskiner, der findes.” Produktet er ”en sund og tiltalende vare, holdt på samme høje kvalitetsniveau hele tiden,” for nu at citere Christian Hansen.

1947: Pinocchiokuglen fødes – andre mærkevarer følger efter

Eckhof Hansen ved, at ikke kun et godt produkt, men også indpakningen tæller, for at succesen er i hus. Holdningen danner tidligt grundlag for HARIBOs sjove og anderledes måde at præsentere produkterne på – akkurat som i dag.  

I 1947 skaber Eckhof Hansen Pinocchiokuglen, som i 1990 skifter navn til Pepito. Senere følger Zulu, Saltpastiller, Saltbomber og Pesetos. De gamle navne og recepter bruges stadig i dag.

1955: Succesen Piratos – få år senere kommer vingummi til

Piratos kommer på markedet i 1955. Saltpastillen bliver hurtigt en salgssucces – i dag er den fortsat en af HARIBOs afsætningsmæssige sværvægtere. Nogle år senere lærer Eckhof Hansen danskerne at spise vingummi. Klassikere som Bamsetter, Eldorado, Pesetos og Sutter kommer til verden og skaber ny efterspørgsel.

1960’erne: De første lakridser og vingummier i poser

I 1960’erne begynder supermarkederne, som er kendt fra USA, at dukke op i Danmark. Der er krav om rationalisering og selvbetjening i detailhandlen, samt behov for nye salgsmåder. De tendenser griber HARIBO. Som den første producent lancerer HARIBO vingummi- og lakridsprodukter i cellofanposer sammen med et unikt udstillingsstativ, som kan stå overalt i butikken. Både butikker og forbrugere er glade for den nye idé. Siden er der udviklet adskillige variationer over temaet.

Cellofanposerne får en enorm betydning. De ændrer HARIBOs sortiment fra kun at være stykvarer til at være indpakkede produkter, der kan sælges i enhver butik.

1962: HARIBO Lakrids A/S flytter til Faxe

I Danmark giver de mange nye produkter og succesen pladsmangel i fabrikken på Frederiksberg. Nye og større lokaler må til. I 1962 køber HARIBO Lakrids A/S det tidligere Trifolium Mejeri i Faxe med et bebygget areal på 4.000 kvadratmeter og en ubebygget grund på 75.000 kvadratmeter.

1969: Eckhof Hansen dør – Hans og Paul Riegel overtager aktierne

Ved Eckhof Hansens død i 1969 overtager Dr. Hans Riegel og Paul Riegel alle aktierne i HARIBO Lakrids A/S.

Det tyske moderselskab HARIBO er i dag vokset til en stor koncern med fem fabrikker i Tyskland samt 13 fabrikker i en række europæiske lande. Salgskontorerne er spredt over næsten alle de europæiske lande samt USA. HARIBO eksporterer til over 100 lande. Hvad enten du er på Falklandsøerne eller på Filippinerne, kan du købe HARIBOs vingummier og lakridser.

Fra 1970’erne og frem til i dag: Kendte mix-poser og voksende succes

I 1970’erne og 1980’erne tager udviklingen fart. Mange af de produkter, vi kender i dag, bliver introduceret. I 1983 sender HARIBO Lakrids A/S Matador Mix på markedet. Senere bliver Matador Mix en af branchens største mærkevarer. I dag er Matador Mix fortsat den bedst sælgende slikblanding på det danske marked.

Gennem de sidste årtier har HARIBO Lakrids A/S ramt markedet med mange nye mix-poser, som alle er gået hen og blevet klassikere: Stjerne Mix, Mini Mix, Top Star Mix, Click Mix og senest Multi Mix for at nævne de mest kendte.

HARIBO nu og i fremtiden

HARIBO Lakrids A/S er i dag en af Danmarks største konfektureleverandører. Kun de bedste råvarer finder vej til Faxe, og vi går aldrig på kompromis med produkternes kvalitet. Den faste tro på kvalitet har sikret HARIBO Lakrids A/S sin stærke position på et marked, som til dagligt er præget af konkurrence på prisen.

HARIBO Lakrids A/S fortsætter med at udvikle og forny sit sortiment og posedesign samt med at ruste virksomheden til fremtiden. Men vi forkaster ikke de traditioner, som forretningsgrundlaget er bygget på, nemlig produktkvalitet, konkurrencedygtighed og omhu.

I september 2016 flyttede salg, marketing og administration i Danmark til nye kontorlokaler i Vallensbæk, tættere på København.

Den 1. maj 2016 besluttede ejerne at ændre selskabsstrukturen i HARIBO Danmark. HARIBO Lakrids A/S blev opsplittet i to selskaber; et produktionsselskab (HARIBO Produktion A/S) og et kommercielt datterselskab (HARIBO Lakrids A/S).

Historien om HARIBO Lakrids A/S

FREMSTILLING

Fruchtgummi Herstellung

Sådan kommer Guldbamserne ned i posen!

mere om fremstillingen

Du anvender en forældet browser. Skift venligst til en aktuel browser, så denne hjemmeside kan vises korrekt.