Diese Seiten sind für das Querformat optimiert. Bitte drehen!

Lakrids – det sorte guld

Historien om den elskede lakrids eller lakridsrod, hvis saft man udvinder lakridsen fra, går nogle tusinde år tilbage. Det, som vi i dag nyder som et sødt, krydret eller salt lækkeri, alt efter tilsætning, blev indtil det 18. århundrede hovedsageligt anvendt som lægemiddel. Lakridsrod blev nemlig overvejende anvendt mod forkølelser og mavebesvær. Lakridsrod nævnes allerede i de traditionelle kinesiske urtebøger, men også på ægyptiske papyrusruller; selv i Tutankahmons grav (1347–1339 f. Kr.) skulle den være fundet.

Tørstslukker og feltforplejning til militæret

Durstlöscher und Marschverpflegung fürs Militär

Theophrast (369–285 f. Kr.), elev hos Aristoteles og grundlægger af botanikken, beskrev lakridsrodens evne til at slukke tørst. Hærskarerne under Alexander den Store (356–323 f. Kr.) skal have overvundet de lange felttog uden vand, da de i stedet forsynede sig med lakridsrod. Også senere, hos de romerske legionærer, var lakridsrod en fast bestanddel af de daglige forplejningsrationer. Selv de franske og tyrkiske soldater havde stadig lakrids med i feltrationen under 1. verdenskrig.

Fra læge- til nydelsesmiddel

Lakritz Medizin

Hos de gamle grækere og romere lovpriste mange læger lakridsroden som et lægemiddel mod hoste, forkølelse og katar (betændelse i slimhinderne). I middelalderen blev lakridsroden endda tilskrevet magiske kræfter og vidunderhealing. Og under renæssancen blev lakrids ligefrem kendt som en folkelig "sød medicin". En botanisk fagbog fra det 17. århundrede beskriver udførligt lakridsrodsplanten og anvendelsesområdet for det afkog, der blev udvundet af roden.

Lakritz Pontefract Dunhills

I 1760 tilføjede den engelske apoteker George Dunhill omsider sukker og andre ingredienser til det fortyndede ekstrakt. Dette var fødslen af lakrids som slik.

Hos HARIBO har man fremstillet lakridsprodukter siden 1925. Om det er som hjul eller konfekt, om de er dragerede eller saltede, tilhører HARIBOs lakridsprodukter det mest populære slik overhovedet. Siden 1972 har også „Dunhills Limited“ med sine „Pontefract Cakes“ tilhørt HARIBOs virksomhedsgruppe.

Fremstilling

Fruchtgummi Herstellung

Sådan kommer GULDBAMSERNE ned i posen!

mere om fremstillingen

Du anvender en forældet browser. Skift venligst til en aktuel browser, så denne hjemmeside kan vises korrekt.